Seikkailija osaa toimia hautausmaalla.

Valikko

Hautausmaavierailu


Tavoite:

Seikkailija osaa toimia hautausmaalla.

Kuvaus:

Seikkailija vierailee hautausmaalla ja tutustuu siihen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Katsomustaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Sampo valmistelee vierailun. Sampo huolehtii, että innokkaat seikkailijat osaavat ottaa muut hautausmaalla vierailevat ihmiset huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Seurakunta

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Etsintätehtävä hautausmaalla. Hautausmaahan voi tutustua joukkueen kanssa myös ilman opastusta. Vartion tehtävänä on selvittää, onko hautausmaalla sankarihautaa, muualle haudattujen muistelupaikkaa tai kuuluisien henkilöiden hautoja. Missä sijaitsevat vanhimmat haudat ja kuinka vanhoja ne ovat? Onko hautausmaa vielä käytössä? Hautakivissä on myös erilaisia symboleja, joilla on ihan tietty merkitys. Niitä voi etsiä vartion tai joukkueen kanssa ja sitten selvittää, mitä ne tarkoittavat. Tietoa symboleista löytyy internetistä ja esimerkiksi Pentti Lempiäisen kirjasta.

Seikkailijat järjestävät tai osallistuvat talkoisiin hautausmaalla. Apua tarvitaan usein esimerkiksi haravoinnissa, kynttiläjätteiden keräämisessä tai sankarihautojen kivien pesemisessä. Sampo on yhteydessä hautausmaan työntekijään ja sopii etukäteen talkoista.

Sampo kutsuu hautausmaakierrokselle oppaan mukaan ja kertoo hänelle etukäteen illan tavoitteesta ja aiheesta. Opas voi olla joku seurakunnan työntekjöistä tai henkilö, joka tuntee hyvin paikkakunnan historiaa. Kierroksen aikana seikkailijat kuulevat tarinoita paikkakunnan ja kirkon sekä hautausmaan historiasta. Samalla opas voi valottaa tämän päivän hautauskäytänteitä.

Tehtävärata hautausmaalla. Sampo valmistelee etukäteen tehtäväradan hautausmaalle. Tehtävänä voi olla esimerkiksi etsiä erilaisia hautoja (lapsen hauta, Korhosen hauta), hautamuistomerkkejä (metallinen risti, patsas, graniittikivi) tai muita hautausmaan yksityiskohtia (vesipisteet, kierrätyspisteet, sankarihaudat).

Lisää vinkki

Liite