Seikkailija tuntee kotikirkkonsa. Seikkailija kokee olonsa kotoisaksi uskonnollisessa tilassa.

Valikko

Kirkkovierailu


Tavoite:

Seikkailija tuntee kotikirkkonsa. Seikkailija kokee olonsa kotoisaksi uskonnollisessa tilassa.

Kuvaus:

Seikkailija vierailee kotikirkossaan tai jos kyseinen kirkko on jo seikkailijalle kovin tuttu, jossakin muussa alueen kirkossa, esimerkiksi kunnan toisessa kirkossa, kappelissa tai metsäkirkossa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Katsomustaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on järjestää kirkkovierailu. Tarvittaessa sampo kutsuu kirkkoon paikalle oppaan, joka osaa kertoa paikasta seikkailijaikäisille sopivalla tavalla. Sampo valmistelee kirkkoon tai matkaan sinne seikkailijalle mielenkiintoista ohjelmaa. Sammon kannattaa selvittää seikkailijoiden aikaisempia kirkkokokemuksia, tarkoitus on tutustua kirkkoon seikkailijoille uudesta näkökulmasta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Seurakunta

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue pyytää kirkkoon papin tai nuorisotyöntekijän oppaakseen. Oppaan johdolla seikkailijat pääsevät tutustumaan kirkon sellaisiin osiin, joihin yleensä ei ole pääsyä. Vierailla voidaan esimerkiksi urkuparvella tai sakastissa. Samalla voidaan tutkia esimerkiksi ehtoollispikareita, virsitaulun numeroita tai erilaisia kirkkotekstiilejä.

Jos lippukunnan läheisyydessä sijaitsee jokin perinteisestä poikkeava kirkko, kannattaa joukkueen suunnata tutustumisvierailunsa sinne. Vartio voi tehdä esimerkiksi polkupyöräretken metsäkirkkoon, vierailun hiippakunnan tuomiokirkkoon tai lähiseudulla olevan vanhan kirkon raunioille. Sammon tulee valmistautua vierailuun, jotta hän osaa vastailla seikkailijoiden kysymyksiin.

Sampo järjestää vartioille kirkosssa pienryhmien välisen pt-kisan. Tehtävät voivat olla esimerkiksi arviointia, mittaamista, etsimistä, havainnointia, kim-leikkejä, tietokilpailua, kätevyyttä, soittotaitoa tai ryhmässä toimimista.

Kirkkosuunnistus. Sampo valmistelee kirkkotilaan suunnistustehtävän, jossa seikkailijoiden on kirjallisten vihjeiden tai valokuvien avulla siirryttävä kirkkotilan paikasta toiseen. Suunnistuksen voi pukea myös aarteenetsinnän muotoon.

Hyvä tapa tutustua kirkkoon on valmistaa esitys sinne esitettäväksi. Seikkailijat voivat suunnitella esimerkiksi liikkuvan joulukuvaelman lippukunnan joulujuhlaan tai Pyhän Yrjön tarinan esitettäväksi yrjönpäivän kirkossa.

Lisää vinkki

Liite