Seikkailija tietää, mitä sisupartiotoiminta on.

Valikko

Sisupartio


Tavoite:

Seikkailija tietää, mitä sisupartiotoiminta on.

Kuvaus:

Seikkailijat selvittävät, mitä sisupartiotoiminta tarkoittaa ja onko omassa partiopiirissä sisutoimintaa. Jos mahdollista, joukkue järjestää yhteisen partioillan tai -retken sisuryhmän kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Moninaisuus Partiokulttuuri
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa asian selvittämisessä ja vierailun sopimisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Sisu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo ottaa mukaan kokoukseen Reppu- ja Oma Reppu -kirjat. Seikkailijat vertailevat tavallista ja selkokielistä kirjaa. Mitä eroa kirjoissa on? Entä mitä samaa? Ketkä voivat käyttää selkokielistä kirjaa?

Sampo kutsuu koloiltaan vierailulle jonkun aikuisen, joka on vetänyt sisuryhmää. Tapaamisen voi tehdä myös etänä jos etäisyys on pitkä. Seikkailijat voivat miettiä etukäteen valmiiksi kysymyksiä vieraalle. Tapaamisen tavoitteena on osoittaa seikkailijoille, että kuka tahansa voi olla partiolainen ja että partio harrastuksena sopii liki kaikille. Seikkailijat voivat kysellä sisujohtajalta esimerkiksi käytännön kokemuksia siitä, miten vaikkapa liikuntarajoitteinen henkilö voi osallistua retkille.

Kokouksen alussa johtaja kertoo lyhyesti, mitä sisupartio on. Sitten johtaja lukee alla olevat väitteet yksi kerrallaan. Jos seikkailija uskoo väitteen olevan totta, hän siirtyy huoneen toiseen reunaan. Jos väite on seikkailijan mielestä valetta, hän siirtyy vastakkaiselle reunalle. Väitteen jälkeen johtaja kertoo oikean vastauksen ja väitteeseen liittyvän lisätiedon. Kaverisi on pyörätuolissa joten hän ei voi harrastaa partiota. (väärin) Jos henkilöllä on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus, hän toteuttaa partio-ohjelmaa soveltaen. Toisin sanoen hän voi tietenkin harrastaa partiota. Keksittekö, mitä kaikkea pyörätuolista käsin pystyy tekemään? Kaikki sisupartiolaiset ovat kehitysvammaisia. (väärin) Sisupartiolainen voi olla esimerkiksi liikunta- tai aistirajoitteinen, hänellä voi olla jokin pitkäaikaissairaus tai hän on kehitysvammainen. Yhteistä kaikille sisupartiolaisille on vain se, että he tarvitsevat erityistä tukea partiossa. Sisupartiolaiset tekevät aktiviteetteja. (oikein) Sisupartiossa toteutetaan partio-ohjelmaa mahdollisuuksien mukaan samalla tavoin kuin muutenkin partiossa. Sisupartiota harrastetaan eri puolilla maailmaa. (oikein) Partion perustaja, englantilainen Robert Baden-Powell keksi sisupartion. Se on levinnyt ympäri maailmaa samoin kuin partio ylipäätään. Aikuisille ei ole sisupartiota. (väärin) Kaiken ikäisillä tulisi olla mahdollisuus harrastaa partiota, olipa sitten sisupartiolainen tai ei. Valitettavasti kaikilla paikkakunnilla tai alueilla ei vielä järjestetä sisupartiota, tai se on kohdistettu vain jonkin tietyn ikäisille. Monissa lippukunnissa on kuitenkin jäseninä yksittäisiä sisupartiolaisia, jotka harrastavat partiota mahdollisuuksien mukaan. Sisupartiolaisten tunnus on jalussolmu.(oikein) Sisupartiolaisten tunnus on sammakko, jota ympäröi jalussolmu. Se on vahva solmu, jonka vammaton ja vammainen partiolainen yhdessä solmivat. Ensimmäinen sisuryhmä perustettiin Suomeen 20 vuotta sitten. (väärin) Sisupartiotoiminta aloitettiin Suomessa jo 1928, eli melkein 90 vuotta sitten. Muut partiolaiset ja sisupartiolaiset voivat osallistua samoille leireille. (oikein) Totta kai! Näiden leirien ja yhteisten tapahtumien lisäksi sisupartiolaisille on omia tapahtumia, joissa he pääsevät tapaamaan muita sisupartiolaisia. Ei ole olemassa sisulippukuntia eli sellaista lippukuntaa, jossa ei ole yhtäkään ei-sisupartiolaista. (Väärin) Useimmiten sisuryhmä toimii ei-sisupartiolippukunnan sisällä. Suomessa on kuitenkin kaksi kokonaista sisulippukuntaa. Omassa kotikaupungissasi on sisutoimintaa. Johtaja selvittää: missä, minkälainen ryhmä Lähde: Yhteiseen partioon

Joukkue lukee tarinan Sammakko kermasaavissa. Miten se kuvaa sisupartiolaisia? ”B-P kertoi vanhan tarinan kahdesta sammakosta, jotka eräänä päivänä hypellessään sattuivat löytämään kerma-astian. Sammakot kurkistivat uteliaina astiaan ja putosivat siihen. Toinen sammakoista arveli kerman olevan jotakin kummallista nestettä, jossa sammakon oli mahdotonta uida. Niinpä se ei yrittänytkään, ja kun pelastajaa ei tullut, se vajosi pohjaan ja hukkui. Toinen sammakko ei antanut periksi. Se yritti uida ja potkia kaikin oimin. Välillä sekin vajosi, mutta ponnistautui taas pinnalle. Näin se jatkoi tunnista tuntiin. Ja kuinka kävikään? Äkkiä se tunsi jalkojensa alla kiinteää ainetta ja pääsi hyppäämään pois astiasta. Kerma li sen ponnistellessa kirnuuntunut voiksi. Sisukas sammakko pelastui.”

Joukkue vierailee sisupartioryhmän koloillassa, kutsuu heidät omalle kololle vieraiksi tai järjestää yhteisretken sisupartioryhmän kanssa. Illan aiheena voi olla esimerkiksi jokin yhteinen aktiviteetti, jota molemmat ryhmän ovat tekemässä.

Seikkailijat etsivät tietoa sisupartioinnista SP:n ja piirin nettisivuilta, joilta löytyy myös sisupartiolippukuntien yhteystietoja. Seikkailijat yrittävät etsiä vastauksia muun muassa siihen, mistä löytyy lähin sisuryhmä, mitä tapahtumia sisupartiolaisille on ja mitä asioita sisupartiolaiset partiossa tekevät. Sammon tehtävänä on osoittaa, että yksittäisiä sisupartiolaisia löytyy monesta lippukunnasta ja että sisupartiolaiset tekevät partiossa aivan samoja asioita kuin muutkin partiolaiset.

Lisää vinkki

Liite