Seikkailija tuntee karttamerkit.

Valikko

Karttamerkit


Tavoite:

Seikkailija tuntee karttamerkit.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tai kertaa peruskartan karttamerkit.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Suunnistus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Teemat Metsä
Johtajan tehtävä: Sampo ohjeistaa vartionjohtajia. Vartionjohtaja johtaa vartion harjoittelua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Korkeuskäyriä voi opetella piirtämällä sellaiset vesiliukoisella tussilla omiin rystysiin käden ollessa nyrkissä. Kun nyrkki avataan, havainnollistuu korkeuskäyrien luonne.

Karttamerkkien osaamista voi testata leikkimielisesti karttamerkkitarinan avulla. Alla on esimerkkitarina. Sampo lukee tarinaa ääneen. Seikkailijoiden tehtävänä on kuunnella tarinaa ja piirtää sen mukaiset karttamerkit paperille. Seikkailijat saavat keskeyttää lukemisen sanomalla "tauko" ja tarina jatkuu taas, kun vartionjohtaja sanoo "jatka". Tämän voi tehdä joko tavallisena harjoitteena, tai myöhemmin vartioiden välisenä kisana. Vartio voi keksiä itse lisää karttamerkkitarinoita. "Heidi päätti lähteä eväsretkelle. Hän kulki ensin kohti pohjoista tietä pitkin. Tien oikealla puolella kasvoi kukkasia ja vasemmalla puolella oli iso kivi. Tie kääntyi jyrkästi itään ja samasta mutkasta lähti kärrypolku luoteeseen. Heidi kääntyi kärrypolulle. Sen vasemmalla puolella oli suo. Oikealla näkyi iso oja. Heidi kulki hetken matkaa suoraan etenpäin. Polku teki mutkan jatkuen suoraan kohti koillista. Polun vasemmalla puolella kasvoi sinivuokkoja. Oikealla näkyi vastakynnetty peltoaukea. Peltoaukean toisessa laidassa seisoi lato. Hetken matkaa kuljettuaan Heidi kääntyi polulta vasemmalle, hieman isommalle tielle. Tien päässä oli kotipiha ja kotitalo. Talon pohjoispuolella oli vaarallinen jyrkänne. Talon eteläpuolella kasvoi kukkia pienen lammen rannalla."

Karttamerkkibingo Seikkailijat tekevät bingolaudat, joissa on karttamerkkejä. Sampo tai vartionjohtaja huutelee merkkejä nimeltä ja seikkailijat rastivat kyseisen merkin korteistaan. Peliä pelataan tavallisen bingon säännöillä.

Vartio piirtää summittaisen kartan kolon lähialueesta tai ilmakuvasta. Jos käytetään lähialuetta, kannattaa ensin lähteä ulos ja piirtää alustava kartta siellä. Ensimmäisen luonnoksen perusteella tehdään sisätiloissa varsinainen kartta, jossa on oikeita värejä ja merkkejä. Lopuksi on hyvä vertaila, mitä eroa itse piirretyllä kartalla on verrattuna alueen suunnistus- tai peruskarttaan.

Vartio tekee muistipelin karttamerkeistä. Lapuille piirretään kaikki vartion tuntemat karttamerkit ja toisille lapuille kirjoitetaan niiden selitykset. Karttamerkkimuistipeliä pelataan niin, että parin saa pitää, kun löytää yhteensopivan kuvan ja selityksen.

Lisää vinkki

Liite