Seikkailija tietää, mitä karttaan merkitty mittakaava tarkoittaa. Hän osaa arvioida matkoja maastossa.

Valikko

Matkojen mittaaminen


Tavoite:

Seikkailija tietää, mitä karttaan merkitty mittakaava tarkoittaa. Hän osaa arvioida matkoja maastossa.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee muuntamaan eri mittakaavoissa oleviin karttoihin merkityn matkan matkaksi maastossa. Hän arvioi kuljetun matkan pituutta mittaamalla kuinka monta askelparia hän ottaa sadan metrin matkalla tiellä ja maastossa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Arjen taidot Suunnistus
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opastaa seikkailijoita. Vartionjohtaja johtaa vartion harjoitukset sammon ohjeiden perusteella.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Askelparien avulla voidaan arvioida kuljettua matkaa. Sampo mittaa 100 m matkan tietä pitkin ja maastossa. Jokainen seikkailija laske omien askelparien määrän sekä tieosuudelle että maasto-osuudelle. Sen jälkeen seikkailijat mittaavat sekä pitkiä että lyhyitä matkoja askelparien avulla ja sampo tarkistaa arviot lopuksi esimerkiksi langan avulla. Kuka arvioi lähemmäksi oikeata matkaa? On hyvä harjoitella erityisesti matkan arvioimista vaihtelevassa tai vaikeakulkuisessa maastossa.

Sampo kertoo miten karttaan merkitty matka muunnetaan matkaksi luonnossa. Vartiot saavat karttoja eri mittakaavoissa. Karttoihin on merkitty eri pituisia matkoja. Seikkailijat harjoittelevat mittakaavamuunnoksia. Kartta on pienoiskuva maastosta. Mittakaava kertoo pienennyssuhteen, siksi mittakaavamuunnos on hyödyllinen osata. Tarvikkeet: karttoja eri mittakaavoissa

Lisää vinkki

Liite