Seikkailija tunnistaa erityisen hyvinnäkyvät huomattavat tähtikuviot.

Valikko

Tähtikuvioita


Tavoite:

Seikkailija tunnistaa erityisen hyvinnäkyvät huomattavat tähtikuviot.

Kuvaus:

Seikkailija tunnistaa erityisen hyvinnäkyvät huomattavat tähtikuviot.
• Talvella: Orion, Oinas, Ajomies, Härkä, Iso koira, Pieni koira
• Keväällä: Leijona, Karhunvartija
• Kesällä: Joutsen, Lyyra, Kotka
• Syksyllä: Pegasus, Iso Karhu, Otava ja Kassiopeia

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa tarvittaessa tähtikuvioiden tunnistamisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tähdet ja avaruus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat piirtävät tähtikuvioiden ympärille sen, mitä ne esittävät. Sampo jakaa heille papereita, joihin on piirretty yksittäinen tai useampia tähtikuvioita. Seikkailijoiden tehtävänä on piirtää tähtikuvion ympärille sen nimen mukainen kuva. Esimerkiksi Leijonan tähtikuvion ympärille seikkailija hahmottelee leijonan. Näin tähtikuvio ja nimi yhdistyvät seikkailijan päässä.

Joukkue voi rakentaa nappiparistoihin teipatuista led-polttimoista tähtikuvioita tunnistettavaksi pimeässä tai hämärässä huoneessa. Ledit voi myös teipata magneetteihin, joilloin niitä voi asetella metallilevylle/magneettitaululle. Vinkin lähde: https://buggyandbuddy.com/astronomy-for-kids-make-constellations-using-led-lights/

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan internet-sivuilta voi ladata Tähtitaivaan tarinoita -vihkosen, jossa on mm. tarinoita tähtien nimistä.

Internetistä Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuilta löytyvät paikalliset tähtiyhdistykset ja paljon muuta hyödyllistä tietoa. Tampereella Särkänniemen huvipuistossa on planetaario, joka on auki ympäri vuoden. Helsingissä voi vierailla Ursan planetaarion esityksissä, Palokassa kallioplanetaariossa ja Vantaalla Heurekan planetaariossa. Särkänniemen huvipuiston Tähtiakatemiasta löytyy perustietoa tähtitieteestä.

Tähtikuvioita opetellessa voi oman tähtikartan tehdä pistelemällä neulalla tähtikuviot vanhaan sateenvarjoon. Tähtikuvioita voi tehdä kolon kattoon pimeässä hohtavilla tähdillä. Tähtikuviot voidaan myös näpytellä eri kokoisten naulojen avulla säilyketölkin pohjaan. Kun kolo pimenetään ja valaistaan taskulampulla tölkkiä sisältä päin, tähtikuvio näkyy selvästi.

Kullekin vartiolle jaetaan tähtikuvio. Tina- tai rautalangasta väännetään peruskuvio, tinapaperista pyöritellään palloja rautalangan ympärille. Mitä kirkkaampi tähti, sitä isompi pallo. Lopuksi tähtikuviot voi kiinnittää kolon kattoon oikeaan järjestykseen ilahduttamaan muita ja helpottamaan tähtitieteen opiskelua.

Lisää vinkki

Liite