Seikkailija osaa laittaa potilaan kylkiasentoon.

Valikko

Kuljetusasennot


Tavoite:

Seikkailija osaa laittaa potilaan kylkiasentoon.

Kuvaus:

Seikkailija opettele eri tavoin loukkaantuneiden potilaiden kuljetusasentoja. Hän kertaa potilaan laittamisen kylkiasentoon.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ensiapu
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon ja vartionjohtajan tehtävänä on kouluttautua itse niin, että he osaavat neuvoa seikkailijoita oikeaoppisessa ensiavussa. Tietoa ensiavun antamisesta saa muun muassa SPR:n nettisivuilta tai osoitteesta www.terveyskirjasto.fi. Sammon tehtävänä on ohjata seikkailijat suhtautumaan harjoitteluun riittävällä vakavuudella.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tapaturmat

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat harjoittelevat laittamaan potilaan kylkiasentoon. Ennen varsinaista harjoittelu, on syytä kerrata, milloin kylkiasentoa tarvitaan. Tietoa asiasta löytyy esimerkiksi SPR:n nettisivuilta ja osoitteesta www.terveyskirjasto.fi.

Seikkailijat pohtivat, millä eri tavoin vammautuneet potilaat on parasta kuljettaa hoitoon. Kun sampo on kertonut suositeltavia tapoja, seikkailijat kokeilevat eri asentoja pohtien samalla, miksi kyseinen kuljetusasento on todettu kyseiselle potilaalle parhaaksi. - Potilas, jolla on hengitysvaikeuksia ja joka on tajuissaan, tuetaan puoli-istuvaan asentoon, jossa hengitys on helpompaa. - Tajuissaan oleva vatsakipuinen potilas makaa mieluiten selällään polvet tuettuna koukkuun, jolloin vatsan jännitys on vähäisintä. - Oksenteleva vatsakipuinen käännetään kyljelleen ja jalat koukistetaan. - Potilas, jolla on sokin oireita, pidetään makuulla ja jalat nostetaan koholle, mikäli vammat sen sallivat. - Selkään vammautunut, tajuissaan oleva potilas on turvallisinta tukea siihen asentoon, missä hänet löydetään. Jos tämä ei ole mahdollista, hänet pannaan selälleen tukevalla alustalle. Liikuttelua tulee välttää. • Tajuton potilas, joka hengittää, käännetään aina kylkiasentoon vammasta riippumatta. Kylkiasennolla turvataan potilaan hengityksen jatkuminen.

Lisää vinkki

Liite