Seikkailija osaa valita oikean paikan nuotiolle.

Valikko

Hyvä nuotiopaikka


Tavoite:

Seikkailija osaa valita oikean paikan nuotiolle.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee valitsemaan hyvän nuotiopaikan ja tekemään turvallisen nuotiopohjan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Tulenteko Turvallisuus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata harjoittelun kulkua ja esittää ohjaavia kysymyksiä, joiden avulla seikkailijat saavat itse keksiä oikeat toimintatavat. Jos nuotion tekoon liittyvät taidot ja tiedot eivät ole sammolle tuttuja, on taitomerkissä suurena apuna Olli Aulion Suuri retkeilykirja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kun seikkailijat ovat löytäneet hyvän ja luvallisen paikan nuotiolle, pohtivat sampo ja seikkailijat yhdessä keinoja siihen, miten tulen leviämisen muuhun maastoon voi estää. Samalla pohditaan, miten nuotion pottamisesta maastolle koituvat haitat voidaan minimoida. Tämän johdattelun jälkeen seikkailijoiden tehtävänä on tehdä kyseiseen paikkaan hyvä pohja nuotiolle. Tarkoitus on siis tehdä nuotiopohja alusta alkaen, ei käyttää valmista nuotiopaikkaa. Kun nuotio on aikanaan poltettu ja sammutettu, harjoittelevat seikkailijat myös siivoamaan jälkensä asianmukaisesti.

Seikkailijat ehdottavat kertomalla, millainen on hyvä nuotiopaikka. Sampo ohjaa kysymyksillään seikkailijat oivaltaan ideaalin nuotiopaikan. Esimerkiksi kallio tai turvemaa eivät sovellu nuotion pohjaksi. Tämän jälkeen seikkailijat levittäytyvät metsään ja jokainen tehtävänä on löytää sopiva paikka nuotiolle. Tarkoitus ei ole sytyttää nuotiota vielä tässä vaiheessa, joten etsintäalueena voi olla koko ympäröivä maasto.

Lisää vinkki

Liite