Seikkailija osaa koota ja sytyttää nuotion.

Valikko

Nuotiotyypit


Tavoite:

Seikkailija osaa koota ja sytyttää nuotion.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee eri nuotiotyyppien tekemistä ja niiden sytyttämistä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Tulenteko
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata harjoittelun kulkua ja esittää ohjaavia kysymyksiä, joiden avulla seikkailijat saavat itse keksiä oikeat toimintatavat. Jos nuotion tekoon liittyvät taidot ja tiedot eivät ole sammolle tuttuja, on taitomerkissä suurena apuna Olli Aulion Suuri retkeilykirja. Sampo huolehtii myös aktiviteettiin tarvittavista välineistä ja turvallisuudesta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartionjohtaja pingottaa langan noin 60 sentin korkeudelle maasta. Merkin saatuaan vartiot pilkkovat haloista itselleen sopivat nuotiopuut ja tekevät nuotion. Se ryhmä voittaa, jonka kohdalta lanka katkeaa ensin. Kisa voi yhdistää myös kakkosvaiheen: mikä vartio siivoaa parhaiten jälkensä?

Jokaiselle annetaan sama määrä kuivaa puuta, kirves, puukko, tuohta ja esimerkiksi kolme tulitikkua. Kuka saa nopeimmin tulen liekit nousemaan kunnolla?

Seikkailijat harjoittelevat tekemään ja sytyttämään erilaisia nuotioita. Vinkkejä eri nuotiotyyppeihin löytyy Oli Aulion teoksesta Suuri Retkeilykirja ja netistä hakusanalla nuotiotyypit. Hyviä nuotiotyyppejä ovat muun muassa ristikko-, pagodi- ja viuhkanuotio. Seikkailijoiden kanssa kannattaa myös tutkia, miksi Aku Ankastakin tuttu kekonuotio ei ole useinkaan paras mahdollinen malli.

Lisää vinkki

Liite