Seikkailija osaa pilkkoa polttopuita ja löytää niitä tarvittaessa luonnosta.

Valikko

Polttopuiden teko


Tavoite:

Seikkailija osaa pilkkoa polttopuita ja löytää niitä tarvittaessa luonnosta.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittele polttopuiden tekoa ja opettelee hankkimaan polttopuita myös luonnosta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Kädentaidot Retkeily Tulenteko
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on huolehtia turvallisen ja oikeaoppisen kirveen käytön kouluttamisesta samoajalle. Sampo varmistaa, että aktiviteetin tekopaikassa on ensiapuvälineet saatavilla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat etsivät metsästä polttopuuksi sopivaa materiaalia. He pohtivat sammon johdolla, mitä materiaalia kannattaa käyttää. Sammon tehtävänä on huolehtia, että kaatuneiden puiden tai puun kuivien alaoksien käyttämiseen on maanomistajan lupa.

Vartiot valmistavat raappanan tulen. Tuleen tarvitaan noin 20 cm korkea kelo- tai koivupölli. Pölli lyödään kirveellä halki kahdella yhdensuuntaisella iskulla kolmeksi kappaleeksi. Niistä keskimmäinen saa olla kapein. Se pilkotaan pieniksi palasiksi ja muutamasta pilkkeestä vuollaan lastuja tai kiehisiä, joilla palat sytytetään nuotioksi. Pöllinpuolikkaat pystytetään nuotion kahden puolin niin lähelle, että liekit nuolevat halkaisupintoja. Kun pinnat alkavat hiiltyä ja tikkutuli niiden välissä vähetä, työnnetään puolikkaat yhä lähemmäs toisiaan niin, että lopulta rakoa on vain muutama senttimetri. Raappanan tuli sopii hyvin ruuanvalmistukseen esimerkiksi pakilla.

Mikä puu palaa kuumimmin? Seikkailjat kokeilevat liekin yläpuolella, kuinka pitkän ajan 50 cm:n korkeudella nuotiosta oleva lanka vaatii katketakseen.

Tämän aktiviteetin toteuttaminen on hyvä yhdistää vaikkapa lippukunnan kämppätalkoisiin tai hyvän tekemisen projektiin. Vartio pilkkoo kämpälle tai apua kaipaavalle ison kasan polttopuita. Kirveen käytön lisäksi samalla on hyvä harjoitella puupinon kokoamista.

Lisää vinkki

Liite