Seikkailija osaa vuolla kiehisiä ja tietää, mitä luonnonmateriaaleja kannattaa käyttää sytykkeenä.

Valikko

Sytykkeet


Tavoite:

Seikkailija osaa vuolla kiehisiä ja tietää, mitä luonnonmateriaaleja kannattaa käyttää sytykkeenä.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee vuolemaan kiehisiä ja lastuja. Hän etsii luonnosta lisää sytykkeitä nuotion sytyttämistä varten.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Retkeily Tulenteko
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on opettaa seikkailijoille oikeaoppinen puukonkäyttö ja huolehtia veistelyn turvallisuudesta. Sampo ja vartionjohtajat ohjaavat seikkailijoita huomaamaan, mitä kaikkea luonnosta on hyvä käyttää nuotion sytykkeenä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartionjohtaja antaa seikkailijoille viisi minuuttia aikaa käydä keräämässä ympäröivältä alueelta luonnonmateriaaleja sytykkeiksi. Lisäksi vartionjohtaja antaa jokaiselle kaksi polttopuuta. Seikkailijoiden tehtävänä on ilman puukon käyttämistä saada luonnosta keräämillään aineksilla ja tulitikuilla polttopuut sytytettyä.

Seikkailijat kirjoittavat lippukuntalehteen vertailevan jutun eri sytykemateriaaleista. He etsivät luonnosta esimerkiksi tervasta, kuusen alaoksia, pihkaa ja kuivia kaisloja. Mukaan voi valita myös huonoja materiaaleja, kuten nuorta pajua. Vartion tehtävänä on juttua varten testata, miten eri materiaalit toimivat. Onko esimerkiksi sytykkeen toimivuudessa, saatavuudessa tai nopeudessa eroja?

Seikkailijat vuolevat kiehisiä ja sytyttävät nuotion omilla kiehisillään. Kiehisiä vuoltaessa voidaan myös yrittää vuola mahdollisimman moniulokkeinen kehinen tai saada samaan puuklapiin mahdollisimman monta kiehistä vuoltua.

Lisää vinkki

Liite