Seikkailija selviytyy haastavimmissakin retkeilyolosuhteissa. Seikkailija tietää, miten tulen saa syttymään ilman tulitikkuja.

Valikko

Tulta ilman tikkuja


Tavoite:

Seikkailija selviytyy haastavimmissakin retkeilyolosuhteissa. Seikkailija tietää, miten tulen saa syttymään ilman tulitikkuja.

Kuvaus:

Seikkailija kokeilee nuotion sytyttämistä ilman tulitikkuja taulalla, tuluksilla, tuliporalla tai käsiporauksella.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Tulenteko
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata harjoittelun kulkua ja esittää ohjaavia kysymyksiä, joiden avulla seikkailijat saavat itse keksiä oikeat toimintatavat. Jos tulentekoon liittyvät taidot ja tiedot eivät ole sammolle tuttuja, on taitomerkissä suurena apuna Olli Aulion Suuri retkeilykirja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat sytyttävät nuotion tuluksilla. He etsivät maastosta sopivaa, syttyvää materiaalia ja käyttävät tuluksia tulen sytyttämisessä. Tuluksena voi käyttää joko vanhaan tyyliin piikiveä ja tulusrautaa tai modernimpaan versiota tulusraudasta eli magnesiumpuikkoa.

Seikkailijat valmistavat tuliporan. Tulen tekemiseen tuliporalla tarvitaan tulijousi, ukkoslintu, tulipora ja tulilauta. Tulijousi on noin 50-70 cm pituinen ja mistä puusta tahansa tehty hiukan kaareva kaari. Ukkoslintu on kovasta puusta tai kivestä tehty kädensija, jolla tuetaan tuliporan yläpäätä. Tätä varten on ukkoslinnussa syvennys, joka voidaan tehdä liukkaaksi saippualla. Tulipora valmistetaan samasta puusta kuin tulilautakin. Sopivin pituus 25-30 cm ja paksuus noin 2-3 senttiä. Varsi veistetään kahdeksankanttiseksi, jotta jousen jänne tarttuisi paremmin kiinni. Poran molemmat päät teroitetaan siten, että alapään paksuus on noin 2,5 cm ja yläpään 5 cm. Alapää ei saa olla terävä vaan tasainen. Tulilautaan käyttökelpoisia puita ovat kovat ja pihkattomat puut, kuten lehmus, jalava, poppeli, vaahtera, paju ja selja. Puun on oltava kuivaa. Sytykkeenä voi käyttää esimerkiksi taulaa, rutikuivaa ruohoa tai kuivia männynneulasia. Tulen tekeminen tapahtuu siten, että tulijousen jänne kierretään tuliporan ympärille ja poran alapää asetetaan tulilautaantehtyyn pieneen kuoppaan ja yläpäätä tuetaan ukkoslinnulla. Jousesta vetämällä ja työntämällä saadaan pora pyörimään ja kova kitka aikaiseksi tulilaudan kuoppaan. Pikkuhiljaa alkaa kuopan reunoilta tulla ulos mustaa savuavaa purua, jota annetaan syntyä reilunkokoinen kasa. Kun purua on syntyntynyt riittävästi, puruun puhalletaan varovasti jotta siinä oleva kuumuus saadaan hehkumaan. Kun alkaa näkyä punaista hehkua, siirretään kasa sytykkeiden päälle/sisään ja jatketaan puhaltamista, kunnes sytykkeet syttyvät.

Seikkailijat harjoittelevat sytyttämään tulen taulaa sytykkeenä käyttämällä. Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Taulan kuivaaminen on monivaiheinen prosessi, johon ohjeet löytyvät esimerkiksi PartioWikistä.

Lisää vinkki

Liite