Seikkailija tutustuu pelastusvälineellä pelastamiseen.

Valikko

Heittoköysi


Tavoite:

Seikkailija tutustuu pelastusvälineellä pelastamiseen.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee heittoköyden tai muun pelastusvälineen, kuten kanisterin, heittämistä. Pelastusvälinettä heitetään pelastettavalle viisi metriä ja vedetään rantaan tai altaan reunaan.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Ensiapu Turvallisuus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Johtaja huolehtii turvallisuudesta, jakaa seikkailijat uintipareihin ja sopii joukkueen kanssa uinnin turvallisuussäännöistä jo ennen uintireissua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Uinti

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Heittoköyden käytön harjoittelu Jäälle viedään merkkipoijuja, joihin osumisesta saa pisteitä merkin sijainnin vaikeustason mukaan. Kilpailkaa, kuka saa ensimmäisenä 50 pistettä täyteen. Heittoköyden heittämistä voi harjoitella myös maassa olevilla maaleilla (sanko, yksittäinen peltipurkki, purkkikasa). Samalla kannattaa harjoitella myös pelastusrenkaan heittoa.

Pelastusköysi Heitto- eli pelastusköysiä näkee siellä täällä kaupunkien rannoilla ja yleisillä uimapaikoilla. Pelastusköysi on vähintään 20 metrin pituinen ja niin vahva köysi, että se kannattaa hyvin täysikasvuisen ihmisen. Köyden toisessa päässä on paino. Painona voi olla pienillä kivillä täytetty nahkapussi tai puupaino. Ellei painoa ole, sen voi tehdä solmusta. Paino helpottaa köyden heittoa. Pelastusköyttä säilytetään hyvin vyyhdettynä niin, että se on nopeasti käytettävissä. Nykyisin käytetään myös usein heittopussia, joka sisältää sekä kelluvan painon että köyden. Tämä helpottaa köyden säilyttämistä aina käyttövalmiina. Veneissä puolestaan käytetään yleensä pelastusköyttä, joka on pakattu valmiiksi pussiin. Sitä pidetään kaiteessa kiinni niin, että se on hyvin saatavilla. Näin heität pelastusköyttä: – Köysi kierretään kiepille vasempaan käteen. – Vajaa puolet kiepistä ja pää jossa paino on otetaan heittokäteen. – Heittokättä heilutetaan kuin heiluria edestakaisin, riittävällä vauhdilla. – Köysi päästetään irti käden heilahtaessa eteen. – Toisesta kädestä lasketaan samalla köysi purkautumaan. – Köyden toinen pää on kiinni kädessä, jalassa, tiukasti jalan alla tai sidottuna veneeseen kiinni. – Ei pidä tähdätä maaliin, vaan maalin yli: tarkoitus ei ole osua painolla hukkuvan päähän. Heittopussin käyttö – Rannelenkki laitetaan heittokäden ranteeseen. – Avataan pussin aukon sulkeva tarranauha. – Otetaan pussin yläpäästä tukeva ote. – Heilautus kuten yllä. – Tähtäys kuten yllä. Pelastusrenkaan käyttö Ui pelastusrenkaan lähelle, tartu kiinni sen lähimmästä ulkoreunasta, paina koko painollasi rengasta ja anna sen kääntyä pääsi yli niin, että pää tulee renkaan sisään. Ota käsilläsi kiinni reunasta ja anna renkaan kantaa sinua.

Ensin Sampo esittelee joukkueelle eri heittoköydet ja demonstroi niiden käyttöä. Sen jälkeen vartiot ohjeistetaan harjoittelemaan köyden heittämistä ja pakkaamista. Jokainen on vuorollaan pelastettavana. Köysi pitäisi heittää pelastettavan ulottuviin osumatta sillä pelastettavaa päähän. Välillä voi myös kokeilla ihan tavallisella köydellä vertailun vuoksi. Hätätilanteessa käytetään sitä, mikä on käsillä, esimerkiksi omaa takkia. Vanhoja vaatteitakin voi käyttää harjoitusvälineinä, mutta on valmistauduttava siihen, että ne saattavat mennä rikki harjoituksissa.

Oma heittoköysi Joukkueelle voi valmistaa oman heittoköyden. Köyteen valitaan hyvät materiaalit, jotta siitä olisi tosi tilanteessa hyötyä. Kannattaa myös miettiä, miten köysi kulkee kätevästi mukana. Jäällä liikuttaessa köyden pitäisi olla koko ajan käsillä.

Lisää vinkki

Liite