Seikkailija tietää keinoja vähentää jätteen määrää. Seikkailija ymmärtää omien valintojen merkityksen ympäristön kannalta.

Valikko

Jätemäärä


Tavoite:

Seikkailija tietää keinoja vähentää jätteen määrää. Seikkailija ymmärtää omien valintojen merkityksen ympäristön kannalta.

Kuvaus:

Seikkailija havainnoi, miten paljon jätettä eri tuotteista syntyy. Hän pohtii, miten eri tuotteiden valinta jo ostopäätöstä tehtäessä vaikuttaa tulevan jätteen määrään ja laatuun.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Vaikuttaminen
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo ohjaa seikkailijoita havaintojen teossa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vastuullinen kuluttaja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio tekee retken kauppaan tai lippukuntaleirin keittiöön ja tutkii eri tuotteiden pakkausmateriaaleja. Vartion tehtävänä on miettiä miten pakkaamisessa olisi voinut toimia säästeliäämmin. Vartio kehittää yhdelle tuotteista ympäristöystävällisemmän pakkausvaihtoehdon. Jos idea on hyvä, voi vartio lähettää sen myös palautteena kaupalle tai tuotteen valmistajalle.

Seikkailijat kisaavat kahdessa vartiossa. Vartioiden tehtävänä on täyttää pieni ämpäri vedellä. Toisella vartiolla on 9 kuppia ja toisella 1. Vartio, jolla on 9 kuppia saa käyttää kutakin kuppia vain kerran. Vartio, jolla on 1 kuppi, saa käyttää sitä kuinka monta kertaa tahansa. Kisa toteutetaan viestinä. Yksi molemmista vartioista juoksee kupin kanssa isolle vesiämpärille, täyttää kupin ja vie veden omaan ämpärinsä. Vartio, jolla on 9 kuppia, heittää nyt pois kuppinsa ja seuraava vartiolainen juoksee uuden kupin kanssa samaa reittiä. Vartio, jolla on 1 kuppi, juoksee kolme kertaa ämpärinsä ympäri ja huutaa ”uudelleenkäyttö on hyvää” ennen kuin seuraava vartiolainen saa jatkaa. Vartio, jolla on vain yksi kuppi, on siis hieman hitaampi. Sen sijaan vartio, jolla on 9 kuppia, huomaa kohtaa, ettei se riitä ämpärin täyttämiseen. Kisan jälkeen sampo ohjaa seikkailijat keskustelemaan seuraavasti: Näin on usein oikeastikin, että kertakäyttövälineet voivat olla nopeampia alussa, mutta loppujen lopuksi niiden käyttö ei ole kannattavaa. Miten kertakäyttötavarat vaikuttavat yhteiskuntaan, ympäristöön ja meihin? Lähde: DDS

Lisää vinkki

Liite