Seikkailija tietää, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Valikko

Vaatteiden alkuperä


Tavoite:

Seikkailija tietää, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu vaatteiden alkuperämerkintöihin ja ikätasonsa mukaisesti vaatealan eettisiin ongelmiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Vaikuttaminen
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on tutustua aiheeseen etukäteen. Tietoa löytyy esimerkiksi hakusanoilla vastuullinen kuluttaminen. Sampo informoi seikkailijoiden koteja tarvittavista varusteista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vastuullinen kuluttaja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tuunausilta. Seikkailijat tuovat koloiltaan mukanaan sellaisia vaatteita, joita he eivät enää juurikaan käytä. Sampo varaa paikalle tuunaustarvikkeita, esimerkiksi kangastusseja ja nappeja. Seikkailijat tuunaavat vaatteistaan jälleen uudenveroisia.

Korjausilta. Seikkailijat tuovat koloiltaan mukanaan rikkinäisiä vaatteita. Illan tavoitteena on paikata sukkia, paitojen reikiä tai avautuneita saumoja ja näin saada vaatteille pidempi käyttöikä. Sammon kannattaa pyytää koloiltaan apujoukkoja neuvomaan seikkailijoita kädentaidoissa. Esimerkiksi seikkailijoiden vanhemmista, tarpojista tai lippukunnan äitikerhosta voi kysyä lisäkäsiä.

Seikkailijat tutkivat ostettujen tuotteiden elinkaarta: mistä raaka-aineet tulevat, missä tuote on tehty, miten se on päätynyt seikkailijan käyttöön ja minne se menee käytön jälkeen. Seikkailijat voivat piirtää elinkaaresta kuvan tai kaavion.

Seikkailijat tutkivat päällään olevien vaatteiden alkuperämerkintöjä: missä vaatteet on valmistettu, mitä materiaalia ne ovat. Seikkailijat tutkivat netistä sammon avustuksella, mitä ongelmia liittyy kyseisissä maissa vatteiden valmistukseen (lapsityövoima, alipalkkaus, ympäristöongelmat). Seikkailijat pohtivat keinoja vähentää näitä ongelmia. Sammon tehtävänä on ohjata seikkailijoiden ajattelua heidän ikänsä huomioon ottaen.

Seikkailijat miettivät yhdessä, mitkä asiat tuottavat hiilidioksidia (esimerkiksi lentomatka, ruuan tuotanto tai uudet farkut). Sampo kertoo seikkailijoille, että osa vaatteiden hiilidioksidijalanjäljestä syntyy matkoista. Monia vaatteita kuljetetaan pitkiä matkoja junalla, lentokoneella, laivalla ja rekalla. Mitä pidempi matka, sitä enemmän polttoainetta kuluu ja siitä syntyy hiilidioksidia. Tämän jälkeen seikkailijat tutkivat vartioittain miten pitkän matkan vaatteet ovat matkustaneet. Sampo antaa jokaiselle vartiolle pussin, missä on Suomessa ostettuja vaatteita. Seikkailijat selvittävät vaatteesta missä se on tuotettu (lukee yleensä pesulapussa). He merkkaavat nämä paikat maailmankarttaan. Lopuksi seikkailijat voivat tutkia myös omien vaatteidensa alkuperää. Karttatehtävän jälkeen seikkailijat voivat yhdessä pohtia, miten voidaan minimoida vaatteiden pitkiä matkoja. Onko mahdollista pienentää vaatteen kulkemaa matkaa? Pitäisikö välttää vaatteiden ostamista, joita on tuotettu kaukana? Ellei se ole mahdollista, niin miten voidaan minimoida vaatteiden ympäristökuorma? Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Liite