Seikkailija tietää mikä morse on.

Valikko

Morse-merkit


Tavoite:

Seikkailija tietää mikä morse on.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee morseaakkoset. Hän lähettää ja vastaanottaa morseaakkosviestejä ja selvittää, milloin morseaakkosia on käytetään.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Partiokulttuuri Viestintä
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus
Johtajan tehtävä: Sampo perehtyy itse aiheeseen etukäteen tai hankkii paikalle asian tuntevat henkilön. Vartionjohtaja johtaa harjoituksia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Viestitys

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Morsetusbingo Jokaisella vartiolla on paperi ja kynä. Vartio tekee paperille ruudukon, jossa on 3x3 ruutua. Vartio kirjoittaa yhden kirjaimen jokaiseen ruutuun. Vartio voi käyttää kutakin kirjainta vain kerran. Sampo lähettää yksi kirjain kerrallaan kirjaimia morseaakkosilla. Kirjaimen voi lähettää esimerkiksi viheltämällä. Vartion tehtävänä on laittaa ruksi kyseisen kirjaimen kohdalle ruudukossaan. Se vartio, jolla ensin on kolme ruksia rivissä, huutaa bingo ja voittaa. Lähde: DDS

Vartio lähettää toisilleen viestejä morsemerkein. Viestejä voi lähettää eri tavoin. Vartio voi sopia merkkien antamisesta keholla (kädet ylhäällä = piste, kädet sivuilla = viiva), taskulampulla tai pillillä äänimerkein. Harjoittelussa on muistettava, että hätäviestiä ei koskaan saa lähettää turhaan.

Vartio keksii muistisäännöt morseaakkosille. Aakkoset löytyvät muun muassa netissä. Muistisääntönä voivat toimia sanat. Esimerkiksi k-kirjain on morseaakkosissa - . - Tällöin muistisääntönä voi olla sana kaalimaa, jossa siis on pitkä vokaali - lyhyt vokaali - pitkä vokaali. A-kirjain puolestaan on .- Tällöin muistisääntönä voi olla a-haa, eli lyhyt vokaali - pitkä vokaali.

Lisää vinkki

Liite