Seikkailija osaa tavausaakkoset.

Valikko

Tavausaakkoset


Tavoite:

Seikkailija osaa tavausaakkoset.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tavausaakkoset suomeksi ja/tai englanniksi. Hän lähettää ja vastaanottaa tavausaakkosviestejä ja selvittää, milloin tavausaakkosia on hyvä käyttää.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Turvallisuus Viestintä
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo perehtyy itse aiheeseen etukäteen tai hankkii paikalle asian tuntevat henkilön. Vartionjohtaja johtaa harjoituksia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Viestitys

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Mahdollisuuksien mukaan joukkue voi harjoitella viestintää PMR -radiopuhelimien avulla (voi kysyä lainaksi esim. piiriltä tai paikallisilta VaPePa -toimijoilta). Ryhmien välimatkaa lisäämällä tai maastoesteitä hyödyntämällä radioiden kuuluvuus heikkenee, jolloin saadaan lisähaastetta viestien vastaanottamiseen. HUOM! Radiopuhelimilla viestittäessä täytyy muistaa, että liikennöintiä voi kuunnella kuka tahansa. Johtaja huolehtii asiallisesta käyttäytymisestä radioiden kanssa.

Tavausaakkoset löytyvät muun muassa PartioWikistä. Tavausaakkosia käytetään useimmiten radioviestinnässä selkeyttämään viestintää ja helpottamaan viestin vastaanottamista. Tavausaakkosten merkitys korostuu erityisesti silloin, kun radion signaali on heikko tai taajuudella on muuta häiriötä. Huonolla kuuluvuudella on helpompi saada selvää samankuuloisista kirjaimista, kun kirjaimet tavaa tavausaakkosin (vrt. ii, jii tai Iivari, Jussi). Tavausaakkoset ovat tärkeitä mm. radioamatööreille, jotka pitävät radioyhteyksiä ympäri maailmaa. Hyviä harjoituksia tavausaakkosten kanssa on tavata vaikeita ulkomaisia paikannimiä tai vaikkapa partiomajojen osoitteita. Viestiä välitettäessä sanotaan ensin sana (Turku) ja sen jälkeen sana tavataan (Tyyne – Urho – Risto – Kalle – Urho). Voidaan järjestää kisa siitä, kuka saa vastaanotettua eniten viestejä oikein.

Lisää vinkki

Liite