Seikkailija siirtyy tarpojaikäkauteen. Siirtymä tekee tulevaan tarpojaan vaikutuksen ja hän kokee aidosti olevansa siirtymän jälkeen vanhempi partiolaisena.

Valikko

Siirtymätapahtuma


Tavoite:

Seikkailija siirtyy tarpojaikäkauteen. Siirtymä tekee tulevaan tarpojaan vaikutuksen ja hän kokee aidosti olevansa siirtymän jälkeen vanhempi partiolaisena.

Kuvaus:

Siirtymän tehtävänä on selventää seikkailijoille se, että vanha ikäkausi päättyy ja uusi ikäkausi alkaa. Siirtymän toteuttamiseen on tapoja lähes yhtä paljon kuin lippukuntia. Se voi olla viikonlopun retki, kesäleirin osa tai erillinen koloilta. Pääasia on, että siirtymä järjestetään. Lippukunnan kannattaa rohkeasti luoda omia perinteitä siirtymiin, jos niitä ei vielä ole olemassa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo vastaa yhdessä lippukunnan seikkailijavastaavan kanssa siirtymän toteuttamisesta. Jos mahdollista, mukaan kannattaa pyytää myös seikkailijoiden tuleva luotsi ja vartionjohtaja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervemenoa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Siirtyvät tarpojat osallistuvat yhdessä samoajien kanssa retkelle. Retken aikana he siirtyvät osaksi samoajavartioita. Retken ohjelma voi sisältää esimerkiksi samoajien aktviteetteja, joihin tarpojat osallistuvat samoajien kanssa. Retkellä kannattaa panostaa tutustumiseen ja ryhmäytymiseen.

Siirtymävaellus: Siirtymävaelluksen voi toteuttaa yhdessä lippukunnan tarpojien kanssa, tai sitten omalla seikkailijajoukkueella. Ihanteellisin ympäristö on esimerkiksi laavuretki kevään päätteeksi, tai sitten lippukunnan kesäleirin yhteydessä. Tarpojien rooli on toimia vaellusryhmissä ryhmänvetäjinä, eli tämä siirtymävaellus toimii heille myös johtamisharjoitteena. Reitti pitää olla riit tävän selkeä ja tarpojilla olla riittävät suunnistustaidot, tietysti voidaan käyttää myös jotain merkittyä reittiä, jossa on riittävän tiuhaan merkinnät. Siirtymävaellus voi kestää päivän tai olla yhden yön retki. Siirtymävaelluksen aikana seikkailijat tutustuvat rasteilla tarpojaohjelmaan sekä tekevät esimerkiksi erilaisia partiotaitokisoista tuttuja tehtäviä eri aihepiireistä. Tärkeisntä vaelluksella on tutustua tulevaan tarpojavartioon ja opetella toimimaan siinä.

Tarpojakaste voidaan pitää seikkailija-tarpojasiirtymäkesänä lippukunnan kesäleirillä. Siirtyvät seikkailijat majoittuvat omassa teltassa/teltoissa, jonne ilmestyy aika-ajoin mysteerisiä tehtäviä ja ohjeita, joiden mukaan vartion tulee toimia. Vartio ei itsekään tiedä mihin tämä liittyy, sillä kaste on salainen. Myöskään nuoremmat ikäkaudet eivät tiedä sen tapahtumista mitään. Vartion seuratessa ohjeita, selviää heille lopulta, että kyseessä on tarpojakaste. Leirin viimeisenä yönä siirtyjät käydään herättämässä kasteeseen. Heidän silmänsä sidotaan ja heitä kuljetetaan leirialueella. Heidät voidaan kastaa antamalla kauhalla Seikkailijasta tarpojaksi -vettä jaloille ja lopuksi heille annetaan tarpojajuomaa (esimerkiksi suolalla terästettyä mehutiivistettä). Uudet tarpojat toivotetaan tervetulleeksi ikäkauteen ja hiljaisuus jatkuu. Tämän jälkeen siirtyjät ovat tarpojia ja osallistuvat loppuleirin tarpojaohjelmaan. Kaste voi myös huipentua leirin loppupäässä pidettävään päiväretkeen pois leiristä, jossa tehdään jotain erikoista ja annetaan tarpojalupaus. Vanhemmat tarpojat, samoajat ja vaeltajat järjestävät kasteen yhdessä sampojen ja tarpojaluotsien kanssa. Lähde: Hämeen Partiopiiri ry: Siirtymäpaketti

Siirtymäillat: Syksyllä partioon ilmoittautumisten yhteydessä kerrottaan seikkailijoista tarpojiin siirtyville 4 seuraavaa kokouskertaa eli yhden kuukauden kokoukset. Jos siirtyviä vartioita on monta, kaikilla vanhoilla vartioilla on kokoukset samassa paikassa, samaan aikaan = yksi iso porukka, ei vartioita. Kokoukset järjestävät vanha(t) sammot yhdessä muiden johtajien kanssa. Kokouksissa käydään lävitse Tervemenoa-vaiheen aktiviteetteja sekä uuden ikäkauden aktiviteetteja läpi ja tehdään uudet (violetit) osmonsolmut. Siirtymä huipentuu viikonlopun mittaiseen retkeen, jossa iso porukka jaetaan vartioihin ja jokainen vartio tapaa uuden johtajansa/johtajat. Tämän jälkeen uusi vartio pitää ensimmäisen kokouksensa retken päätteeksi. Lähde: Hämeen Partiopiiri ry: Siirtymäpaketti

Lisää vinkki

Liite