Seikkailija tietää ja tunnistaa partiotavoista ainakin partiotervehdyksen ja tietää, miksi partiolaiset kättelevät vasemmalla kädellä.

Valikko

Partiotavat


Tavoite:

Seikkailija tietää ja tunnistaa partiotavoista ainakin partiotervehdyksen ja tietää, miksi partiolaiset kättelevät vasemmalla kädellä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu partiotapoihin ja niiden taustoihin.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Sampo tutustuttaa seikkailijat partiotapoihin

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tässä aktiviteetissa harjoitellaan sekä kuuntelmista että muistamista. Siinä on partiohistoriaa, partiotapoja ja osa B-P:n tarinasta. Sampo kirjoittaa alla olevan tekstin isoon paperiin (tarvitaan kaksi vähintään A3-kokoista arkkia). Sampo jättää sulkeiden ja hakasulkeiden sisällä olevat osat kirjaamatta. Hakasulkeiden kohdalle kannattaa jättää niin suuri tila, että seikkailijat pystyvät kirjoittamaan siihen kyseisen sanan. Sampo ohjeistaa sudenpentuja, että kertoo heille partion historiasta ja useista tavoista. Sampo pitää paperit näkyvillä, esimerkiksi seinässä. Sampo kertoo, että tarinan lopussa he saavat täydentää tekstin, joten on kuunneltava tarkkaan. Sampo kertoo myös, että hän kertoo joskus lisätietoja (sulkujen sisällä olevat pätkät), joita eivät ole seikkailijoiden paperissa. Kun sampo on kertonut koko tekstin, voivat seikkailijat vuorotellen tulla kirjoittamaan sanan/numeron/ vuosiluvun, jonka muistavat. PARTIOHISTORIA Partion perusti [englanti]lainen Robert Baden Powell (1857-1941). B-P (biipii) oli ammatiltaan [sotilas] ja palveli muun muasssa Etelä-Afrikassa. Sieltä on tullut esimerkiksi partiotapa, että kätellään [vasemmalla] kädellä. (Afrikkalaiset kantoivat kilpeä vasemmassa kädessä. Henkilöä, johon he luottivat, he tervehtivät vasemmalla kädellä. Tällöin kilpi piti laskea maahan. Vasen käsi on myös ”lähempänä” sydäntä.) Kun B-P jäi eläkkeelle armeijasta, hän alkoi kehittää [pojille] partio-ohjelmaa ja perusti Partioliikkeen vuonna [1907]. Ensimmäiset tytöt tulivat mukaan partioon jo vuonna [1909]. Heitä johtasi ensiksi B-P:n sisar Agnes ja myöhemmin B-P:n [vaimo] Olave. Partio[poika]järjestön tunnusmerkki on [lilja] ja partio[tyttö]järjestön tunnusmerkki on [apila]. Suomessa partiotoiminta aloitettiin vuonna [1910], mutta [venä]läiset kielsivät sen vuosiksi 1911-1917, sillä he epäilivät partiopoikia kapinahankkeista. Toiminta ei kuitenkaan loppunut, vaan jatkui [maan alla], kunnes Suomi itsenäistyi [6.12.1917]. Nykyään SP [Suomen Partiolaiset] on maan suurin nuorisojärjestö, noin [60.000] jäsentä. Suomessa on [10] partiopiiriä ja [oman lippukuntasi nimi tähän] kuuluu [oma piirisi tähän; esim. Hämeen/Lapin] piiriin. Sen piirimerkissä on [oman piirisi merkkikuva tähän; esim. ilves/kaksi sauvaa]. Koko maailmassa on yli [45] miljoonaa jäsentä. Partiota on lähes kaikissa maissa. (Maailmassa vain muutamassa maassa ei ole partiota, kuten Kiinassa ja Pohjois-Koreassa. Se johtuu siitä, että Partiojärjestöt eivät sitoudu mihinkään politiikkaan. Aikoinaan esimerkiksi Hitler yritti liittää oman Hitlerjugend-nuorisoliikkeen partioliikkeeseen. Sitä ei sallittu, muun muassa koska Hitlerjugendissa opetettiin ihmisten eriarvoisuutta, mikä on täysin vasten Partion aatteita.) [22.2.] on muistelemispäivä ja sitä juhlivat kaikki maailman partiolaiset. Helmikuun 22. päivä oli sekä B-P:n että hänen vaimonsa Olaven [syntymäpäivä]. Muistelemispäivänä muistellaan muitten maitten partiotoimintaa.

Lisää vinkki

Liite