Seikkailija tuntee partion tapoja ja osallistuu joukkueensa historian tallentamiseen.

Valikko

Viiri ja päiväkirja


Tavoite:

Seikkailija tuntee partion tapoja ja osallistuu joukkueensa historian tallentamiseen.

Kuvaus:

Seikkailijat valmistavat joukkueelleen viirin tai päiväkirjan. Mikäli viiri ja päiväkirja siirtyy joukkueelle perintönä, voi joukkue valmistaa jotakin muuta omaa, esimerkiksi arkun, säästölippaan, telineen aktiviteettikorttien säilytystä varten, avaimenperän, maskotin tai virallisen leimasimen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Kädentaidot Luovuus Partiokulttuuri
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto pitkäkestoinen
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartion viirin ja päiväkirjan suunnittelu kannattaa tehdä aikaisemmassa kokouksessa kuin toteutus, jotta sampo ennättää hankkia paikalle tarvittavat välineet. Sammon tehtävänä on auttaa vartiota suunnittelussa esimerkiksi kertomalla ja näyttämällä esimerkkejä muiden ryhmien vastaavista tunnuksista. Tarvittaessa työn vaikeimmat osuuden voidaan jättää sammon tehtäväksi, mutat parempi on, jos seikkailijat saavat tehdä tunnuksensa itse. Johtajan on myös huolehdittava koloillan suunnittelusta. Sekä viirin että päiväkirjan askartelu vie aikaa, joten sammon tulee kokousta suunnitellessa miettiä ajankäyttöä tarkasti. Kymmenen seikkailijaa ei voi työskennellä yhtäaikaa saman viirin kimpussa. Jos joukkue työstää sekä viiriä että päiväkirjaa, kannattaa työt jakaa ehkä esimerkiksi kahdelle vartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Viiri tehdään yleensä nahasta, mutta se on aika kallista. Tärkeintä on, että materiaali on kestävää. Pienet nahkapalat ovat halvempia ja niitä voi ommella yhteen. Markiisi- tai farkkukangas sopii myös hyvin. Jos vartiolla on eläimen nimi, voi viiriä koristella eläimen hännällä tai sarvipalalla. Viirin reunoihin voi tehdä reikiä ja niiden läpi punotaan nahkanauha. Viiriin voi myös nitoa leirimerkkejä. Lähde: Scouterna

Viiri. Jos joukkue haluaa tehdä viirin yhdessä, kannattaa hommat jakaa esimerkiksi niin, että jokainen tekee jonkin symbolin viiriin esittämään itseään. Vaihtoehtoisesti osa porukasta voi tehdä sauvaa tai viirin koristetupsuja ja niin edelleen. Reppu-kirjassa esitellään erilaisia kädentaitotekniikoita. Liimaukset eivät usein kestä partiotoiminnan tuoksinnassa. Joukkue voi myös tutustua lippukunnan vanhoihin vartioiden viireihin; miten tyyli on muuttunut vuosien mukana?

Viirin varsi. Tarvikkeet: puukko, voita tai margariinia. Vartio pyytää maanomistajalta luvan pienen puskan kaatamiseen. Puskasta sahataan noin 1,7 metrin pituinen keppi. Pää voi olla muhkurapäinen, suora tai kaareva. Myös puun juurakosta saa näyttävän kepin viirille. Puu kuoritaan hyvin, mutta puun pintaa kuoren alla ei vahingoiteta. Sauvaa kuumennetaan nuotiolla ja sen pintaan hangataan välillä voita esimerkiksi voipaperilla tai sanomalehdellä. Vähitellen sauva saa kauniin ruskeapintaisen värin. Sauvaan voi kiinnittää vartionmerkin tai kaivertaa puukolla vartiolaisten nimet tai puumerkin. Samalla tekniikalla jokainen voi valmistaa itselleen partiosauvan. Viirin varren voi myös koristella vuolemalla kepin varteen erilaisia kuvioita.

Leimasin. Joukkuen suunnittelee kuva-aiheen joukkueen leimasimelle. Kuva kaiverretaan peilikuvana esimerkiksi linoleumille tai kumiin. Tilapäisleimasimen voi kovertaa myös perunaan, korkkiin tai styroksiin tai askarrella softis-levystä. Leimasimen kannattaa liimata varsi esimerkiksi puupalasta.

Päiväkirja. Jos joukkue hankkii valmiin kirjan päiväkirjaksi, kannattaa se tuunata partiokirjan näköiseksi. Kirjaan voi tehdä vaihdettavat tekstiili-, nahka- tai puukannet, jolloin sisällys voi olla vaikka vihkokin.

Kirjansidonta. Pino papereita taitetaan kahtia ja niputetaan sisäkkäin oikeaan järjestykseen, esimerkiksi kymmenestä A4-kokoisesta paperiarkista tulee A5- kokoinen ja 20-lehtinen vihko, jossa on kansilehdet ja 36 tekstisivua. Yhteen nippuun ei kannata laittaa kymmentä enempää normaalipaksuista paperia. Arkkien taitekohdasta sivut ommellaan pellavalangalla yhteen kahdesta kohtaa vähintään sentin levyisellä tikillä. Jos nippuja on useita, pujotellaan kangasnauha ommeltikkien alta nippujen selkämyksestä. Nippujen selkämykseen liimataan voimapaperia tai selkämys teipataan. Kirjaan voi tehdä kannet esimerkiksi muovitetusta paperista, nahasta ja/tai kartongista. Kannet liimataan kirjan kansilehtiin ja samoin lopuksi esimerkiksi kankaasta tai nahasta selkämys.

Lisää vinkki

Liite