Seikkailija osaa ottaa huomioon vaellusreitin suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä. Hän valmistautuu vaellukselle tutustumalla maastoon kartan avulla.

Valikko

Vaellusreitti


Tavoite:

Seikkailija osaa ottaa huomioon vaellusreitin suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä. Hän valmistautuu vaellukselle tutustumalla maastoon kartan avulla.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu tulevaan vaellusmaastoon kartan avulla ja tekee reittisuunnitelman yhdessä vaellusvartion kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily Suunnistus
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on hankkia koloiltaan karttoja tulevasta vaelluskohteesta. Sampo ohjaa seikkailijoita huomaamaan, mitkä seikat vaikuttavat vaellusreitin valintaan. Sampo esittää ohjaavia kysymyksi ja kannustuksia seikkailijoiden pohtiessa reittiä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Vaellus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vinkkejä erilaisista vaelluspaikoista kannattaa etsiä esimerkiksi Metsähallituksen sivuilta tai kyselemällä lippukunnan kokeneilta retkeilijöiltä. Monilla retkikohteilla on omat nettisivut, jotka esittelevät aluetta ja antavat vinkkjeä reiteistä. Kun kohde on valittu, löytyy näiltä sivuilta usein myös tulostuskelpoisia karttoja.

Sampo tai vartionjohtaja johdattelee seikkailijat pohtimaan, mitkä asiat vaikuttavat siihen, millainen vaellusreitti kannattaa valita. Asian voi pohtia esimerkiksi kisana. Jokainen vartio listaa mahdollisimman monta asiaa, jotka voivat vaikuttaa reittiin (esimerkiksi korkeuserot, vuodenaika, vaeltajien määrä ja niin edelleen). Kun listaukset ovat valmiit, käydään ne yhdessä lävitse.

Seikkailijat jakautuvat vartioihin ja suunnittelevat yhdessä valittuun maastoon vaellusreitin. He pohtivat vartiolle sopivat päivämatkat ja yöpymispaikat sekä tarvittavat huoltoreitit. Seikkailijat esittelevät suunnitelmansa muulle joukkueelle. Sampo ohjaa seikkailijoita suunnitelmien laatimisessa kysymyksin ja neuvoin.

Lisää vinkki

Liite