Seikkailija tietää, miten selviytyä eksymistilanteessa.

Valikko

Eksyksissä


Tavoite:

Seikkailija tietää, miten selviytyä eksymistilanteessa.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee toimimaan eksymistilanteessa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Metsässä
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily Suunnistus Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo turvaa tilanteen, suunnittelee reitin, opettaa keinoja ilmansuuntien ja sijainnin määrittämiseen ja on mukana harjoituksissa. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja johtaa vartiota sammon ohjeiden mukaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat jakautuvat kahteen vartioon ja molemmille annetaan radiopuhelin. Toinen vartio laittaa silmät kiinni ja toiset lähtevät "piiloon". Piiloon mennyt vartio on eksyksissä ja toinen vartio yrittää löytää heidät. Vartiot ovat yhteydessä toisiinsa radiopuhelimien avulla ja eksyksissä oleva joukkue yrittää kertoa missä he ovat kuvailemalla mitä näkyy, mihin ilmansuuntaan he lähtivät ja nin edelleen. Toinen vartio voi kysyä tarkentavia kysymyksiä. Kun vartiot löytävät toisensa vuoro vaihtuu.

Joukkue kulkee metsässä ja pysähtelee satunnaisille paikoille pitämään eksymisaiheisia rasteja. Joukkue sitoo jokaisen rastin kohdalla aina puuhun narun. Lopuksi seikkailijat yrittävät löytää takaisin lähtöpisteeseen poimien matkalta mukaansa kaikki solmitut narut. Tehtävä toimii parhaiten pimeässä ja opettaa, että edes tutussa metsässä ei ole aina helppo muistaa kuljettua reittiä tai tunnistaa paikkoja. Samalla ryhmähenki vahvistuu. Johtaja on ryhmän tukena, eikä anna heidän harhautua ainakaan kovin kauas reitistä.

Seikkailijat ottavat toisiaan käsistä kiinni ja sampo johdattaa heidät silmät peitettyinä läheiseen metsikköön. Perillä silmät avataan ja todetaan, että ollaan eksyneitä. Ensiksi otetaan rauhallisesti, istutaan alas ja syödään eväitä. Tähän sopii vaikka kiisselin lämmittämistä trangialla ja suklaata. (selvitä ruoka-ainerajoitteet) Sitten leikitään jotain, jotta pysytään lämpiminä ja positiivisina. Samalla voidaan odottaa kiisselin lämpeämistä. Kun eväät on syöty ja leikit leikitty, aletaan tutkia karttaa ja maastoa sekä kuunnella ympäristöä. Vartiot selvittävät, missä ovat, ja mihin päin heidän tulisi lähteä, jotta pääsisivät lähimmälle tielle tai muulle karttaan merkitylle maamerkille. Sitten sinne mennään, ja palataan lopuksi kololle tai kokoontumispaikalle. Paluumatkalla seikkailijat saavat kantaa karttoja ja tunnistaa sieltä asioita ja paikkoja, joiden ohi kävellään. (rakennuksia, puistoja, peltoja...) Vastuunjako: Isommalla porukalla sammon kannattaa jakaa joukkue vartioihin ja nimetä vartionjohtajat jo ennen metsään lähtöä, sekä vastuuttaa seikkailijoita yhteisten tavaroiden kantamisesta. Eksymisharjoituksessa metsässä sampo voi ensimmäisenä pyytää vartionjohtajat luokseen ja antaa heille ohjeet. Ohjeet kannattaa antaa kahdessa tai kolmessa palassa. Ensin tarpeista huolehtiminen syömällä ja leikkimällä. Sitten sijainnin määrittäminen. Yhteiset varusteet: evästarpeet (esim trangiat, kiisselijauhe, vesi, suklaa), kartat, kompassi Henkilökohtaiset varusteet: reppu, istuinalusta, muki, kelin mukainen vaatetus

Joukkue pitää etsintäharjoituksen pienellä alueella, helpossa maastossa. Joku johtajista eksyy, ja vartio etsii hänet.

Lisää vinkki

Liite