Seikkailija osaa arvioida etäisyyksiä.

Valikko

Etäisyydet


Tavoite:

Seikkailija osaa arvioida etäisyyksiä.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee etäisyyksien arviointia.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily Suunnistus
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjeistaa, neuvoo ja ohjaa. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue menee korkealle paikalle tai paikalle, josta on muuten hyvä näköyhteys ympäristöön. Joukkue valitsee kohteita, jotka on merkitty myös karttaan. Seikkailijat arvioivat matkan jokaiseen kohteeseen ja mittaavat sen sitten kartalta. Joukkue pitää kilpailun siitä, kuka arvaa lähimmäksi. Tarvikkeet: kartta ja viivotin tai levykompassi kartan etäisyyksien mittaamiseen.

Vartio valitsee laulun, jota laulaen kävellään tasaisesti eteenpäin yhden säkeistön ajan. Tämän jälkeen vartio mittaa kuljetun matkan ja painaa sen mieleen. Saman laulun tahdissa voi arvioida kuljettua matkaa myöhemminkin.

Urheilukentällä jokainen laskee, kuinka monta askelta kuluu 100 metrin matkaan. Tämän jälkeen joukkue menee maastoon ja yrittää arvioida saman matkan maastossa. Joukkue tarkastaa matkan vielä kartan ja kompassin avulla. Matkassa kannattaa huomioida mäet ja muut maaston vaihtelut. Maastossa askeleet voivat olla yllättäen lyhyempiäkin. Askelmäärä muuttuu myös kulkunopeuden mukaan, joten matkan askeleet voi vertailun vuoksi laskea myös kevyessä juoksussa. Joukkue mittaa lyhyitä matkoja (esim. 100 m) askeleilla. Seikkailijat opettelevat arvioimaan myös etenemistä ja ajan kulumista suunnistaessa. Joukkue kävelee kilometrin ja ottaa aikaa. Kuluuko kilometrin matkaan kauemmin aikaa maastossa kuin tiellä kävellessä? Tarvikkeet: kartta, mittanauha, kello

Lisää vinkki

Liite