Seikkailija tuntee jokamiehenoikeudet ja ymmärtää niiden luonteen arvokkaina yhteisinä pelisääntöinä.

Valikko

Jokamiehenoikeudet


Tavoite:

Seikkailija tuntee jokamiehenoikeudet ja ymmärtää niiden luonteen arvokkaina yhteisinä pelisääntöinä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu luonnossa liikkujan oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Seikkailija saa perustiedot siitä, mikä luonnossa retkeiltäessä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Partiokulttuuri Retkeily
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on kertoa jokamiehenoikeudet seikkailijoille mielenkiintoisella tavalla. Hän ohjaa seikkailijat huomaamaan, että suomalainen käytäntö on maailman mittakaavassa todella harvinainen ja ainutlaatuinen. Sampo ohjaa seikkailijaa myös siihen, että oikeuksien myötä luonnossaliikkujalla on myös vastuu toiminnastaan. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on toimia vartioiden tukena eri toteutustavoissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo järjestää seikkailijoille Jokamiehenoikeudet-suunnistuksen, jossa joka rastilla esitellään jokin ongelmatapaus pohdittavaksi: Miten tässä tilanteessa tulisi toimia? Tarina voi olla esimerkiksi tällainen: Pekka näki naapurin pihalla oikein komean herkkutatin ja kävi poimimassa sen. Pekka arveli, ettei se haitannut naapuria, koska hän ei ollut silloin kotona. Toimiko Pekka oikein? Vastaus: Pekka toimi väärin. Toisen pihalla ei saa sienestää.

Joukkue leikkii jokamiehenoikeuksista muistuttavaa kiinniottopeliä. Puolet seikkailijoista on hiirihaukkoja ja puolet hiiriä. Johtaja sanoo väittämiä liittyen jokamiehenoikeuksiin. Jos väite pitää paikkansa, hiirihaukat ottavat hiiriä kiinni, mutta jos väite ei pidä paikkaansa, hiiret metsästävätkin haukkoja. Kiinnijääneet vaihtavat puolta. Se puoli voittaa, jolla on suurempi populaatio leikin päättyessä. Väittämät: METSÄSSÄ SAAMME… • poimia sieniä (sallittu) • yöpyä teltassa (sallittu lyhytaikaisesti pihapiirien ulkopuolella, kansallispuistossa vain merkityillä paikoilla) • katkoa oksia puista (kielletty) • poimia marjoja (sallittu) • hiihtää talvella (sallittu) • rikkoa linnunpesiä (kielletty) • kaataa puita (kielletty) • onkia lammella (sallittu) • repiä sammalta (kielletty) • tehdä nuotion (maanomistajan luvalla, kielletty metsäpalovaroituksen aikana, kansallispuistossa sallittu merkityillä paikoilla) • ulkoiluttaa koiraa ilman talutushihnaa (kielletty) • kulkea kävellen (sallittu) Lähde: Suomen Latu

Sampo tulostaa pienet tarinat paperille. Seikkailijoiden tehtävänä on merkitä tarinaan vihreällä asiat, joita jokamiehenoikeuksien mukaan saa tehdä ja punaisella ne, mitä ei saa. Vaihtoehtoisesti seikkailijat voivat sopia jonkin liikkeen, jota tehdään silloin, kun kyseessä on sallittu asia (esimerkiksi heilutellaan käsiä) ja kun kielletty (esimerkiksi hypitään paikallaan). Maija ja Pertti lähtivät metsäretkelle. Aurinko paistoi ja oli lämmintä, kun lapset pääsivät metsän reunaan. He kävelivät polkua eteenpäin ja näkivät vieressään paljon mustikoita. Maija halusi maistaa niitä, joten he pysähtyivät hetkeksi syömään mustikoita. Seuraavaksi polun varrella näkyi pieni järvi, jossa he uivat, koska oli kuumaa. Pertti onki myös muutaman kalan. Järven rannalla he söivät eväitä. Maija jätti roskat kiven alle, koska ei jaksanut laittaa niitä reppuunsa. Pertti löysi rannalta hienon kävyn, jonka otti mukaansa. Sitten lapset jatkoivat polkua eteenpäin. Edessä näkyi talo, jonka pihassa kasvoi kauniita ruusuja. Lapset kävelivät pihan poikki, ja Maija keräsi mukaan yhden ruusun. Alkoi tulla ilta, ja lapset päättivät lähteä kotiinpäin. He oikaisivat naapurin pellon poikki, jotta ennättävät ajoissa iltapalalle.

Jos seikkailijoilla on kokoontumisessa käytössä tietokone, kännykkä, tabletti tai vastaava, löytyy sivustolta www.jokamiehenoikeudet.fi kiva peli tietämyksen testaamiseen.

Lisää vinkki

Liite