Seikkailija osaa lukea osoitekarttaa.

Valikko

Kaupunkisuunnistus


Tavoite:

Seikkailija osaa lukea osoitekarttaa.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu oman kotipaikkakuntansa ja kaupunginosansa osoitekarttaan ja suunnistaa sen avulla.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Suunnistus
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo suunnittelee suunnistusradan ja merkitsee sen. Hän huolehtii siitä, että seikkailijat muistavat toimia turvallisesti liikenteessä. Sampo opettaa seikkailijoille, kuinka osoitekarttaa luetaan ja suunnataan. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on huolehtia vartion turvallisuudesta. Vartionjohtaja pitää ryhmän yhdessä ja varmistaa, että liikennesääntöjä noudatetaan. Hän varmistaa, että kaikki pääsevät osallistumaan kartan lukemiseen ja suunnistamiseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Karttoja kannattaa kysellä paikallisista suunnistusseuroista tai osallistua iltarasteihin, monessa kaupungissa toimii myös street-o-tapahtumat.

Vartioille annetaan osoitekartat ja paperiliuskat, joissa on numeroituja valokuvia lähialueen maastosta ja kartalta tunnistettavista kohteista (esim. patsas, alikulkusilta, portaat, aita). Suunnistuskohteet on merkitty rastimerkeillä, joiden luona vartion tehtävänä on kirjoittaa valokuvan alle se karttamerkki ja karttamerkin nimi, jota löydetty suunnistuskohde kartalla vastaa sekä osoitekartan mukainen osoite.

Sampo suunnittelee ja merkitsee rastiradan. Rasteilla voi olla tehtäviä, kirjainkoodeja tai karkkia piilossa, jolloin kartanluvusta ja rastien löytämisestä muodostuu seikkailijoille jännittävämpää. Rastit kannattaa valita kartalta paikoista, jotka ovat selkeästi tunnistettavia.

Tämä harjoitus kannattaa tehdä ennen maastoon lähtemistä. Sampo kertoo lähtöpisteen, jonka seikkailijat etsivät kartoistaan. Sampo lähtee "kävelemään" kartalla, eli kertoo, montako korttelia kävelee mihinkin suuntaan. Seikkailijat piirtävät sammon kertoman reitin karttaansa. Lopuksi seikkailijoiden tehtävänä on kertoa loppupiste. Tällaisia tarinoita voi myös kirjoittaa valmiiksi paperilapuille. Jos oma paikkakunta on pieni, voi karttakävelyn toteuttaa isomman kaupungin kartalla.

Sampo  kuljettaa seikkailijoita pienen reitin kartan alueella. Seikkailijoiden tehtävänä on piirtää, mitä reittiä vartio kulki.

Lisää vinkki

Liite