Seikkailija tietää pääpiirteissään, miten erilaisia köysiä käsitellään ja säilytetään.

Valikko

Köysivyyhti


Tavoite:

Seikkailija tietää pääpiirteissään, miten erilaisia köysiä käsitellään ja säilytetään.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee köyden käsittelyn perusasioita ja oppii vyyhteämään köyden.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily Vesillä liikkuminen
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo opettaa ja näyttää, miten erityyppisiä köysiä käsitellään Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajat johtavat harjoittelua vartioissa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat saavat purjehduksella tehtäväkseen pitää veneen kaikki köyden siististi vyyhdettynä sekä matkan aikana että perillä. Kippari ohjeistaa tarvittaessa.

Joukkue käy läpi köysiä koskevat seuraavat nyrkkisäännöt: 1. Vyyhteä köysi heti käytön jälkeen ja vyyhteä myös pitkä irrallaan oleva köydenpää. 2. Säilytä köysiä helposti saatavilla aina samassa niille varatussa paikassa. 3. Huolehdi köyden päistä joko rihmaamalla tai pujomalla. Sampo kertoo myös köysien huollosta: Köydet varastoidaan kuivana ilmavaan paikkaan. Luonnonkuituköydet voi tervata lahoamisen estämiseksi. Köysi selvitetään ja vyyhdetään heti käytön jälkeen, jotta se on valmiina seuraavaa käyttökertaa varten. Lyhyet ja ohuet köydet vyyhdetään kyynärpään ympäri kiertämällä. Varo kuitenkin, ettei köyteen tule kierteitä. Oikeakierteinen köysi vyyhdetään myötäpäivään ja vasenkierteinen vastapäivään. Pidempi köysi on parempi vyyhdetä pelkästään käsissä ja isot köydet maassa. Vyyhden oikea kiertosuunta on tärkeä, jotta köysi ei mene sekaisin vyyhdestä juostessaan. Pidempiaikaista säilytystä varten vyyhti kiinnitetään ohuemmalla nuoralla kolmesta kohdasta. Köysirullaa aletaan purkaa rullan keskustasta, ei reunalta. Tarvikkeet: Köysiä

Lisää vinkki

Liite