Seikkailija tuntee käsitteet meripeninkulma ja solmu ja osaa mitata etäisyyksiä merikartalta.

Valikko

Mittoja merellä


Tavoite:

Seikkailija tuntee käsitteet meripeninkulma ja solmu ja osaa mitata etäisyyksiä merikartalta.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee erilaisia merellä käytettäviä mittayksiköitä (esim. meripeninkulma ja solmu) sekä harjoittelee etäisyyksien mittaamista merikartalta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Suunnistus Vesillä liikkuminen
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo opastaa etäisyyksien mittaamisen vartionjohtajille ja ohjeistaa heitä harjoittelemaan vartioiden kanssa merikarttojen avulla. Vartionjohtajan tehtävä: Harjoittelee vartionsa kanssa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue harjoittelee käsitteiden merkitykset. Mitä tarkoittaa meripeninkulma? Entä miten se liittyy solmuun? Asiaa voi kerrata esimerkiksi alias-pelin tapaan sanoja selittämällä ja arvuuttelemalla. Seikkailijat harjoittelevat vartioittain etäisyyksien mittaamista merikartoilla. Tarvikkeet: merikartta, harppeja, suuntakolmioita

Merellä käytetään pituusmittana meripeninkulmaa, joka lyhennetään mpk. Suunta määritetään kompassin astejärjestelmän mukaan (0 – 360º). Meripeninkulma vastaa kaariminuuttia. Kaariminuutti määritetään siten, että isoympyrän (maapallon napojen yli kulkevan ympyrän) neljännes jaetaan 90 asteella. Saatu tulos jaetaan 60 minuutilla, sillä aste on jaettu 60 minuuttiin. Lopputulos on kaariminuutti tai mpk. Metreissä yksi meripeninkulma (mpk) on 1 852 m. Meripeninkulman kymmenystä kutsutaan kaapelinmitaksi (185,2 m). Yksi solmu on yksi meripeninkulma tunnissa. Suunnan ja etäisyyden mittaamisesta Suunnan ja etäisyyden mittaamista käytetään navigoinnissa muun muassa paikan määrittämiseen, matkan pituuden selvittämiseen ja reitin määrittämiseen. Apuna mittaamisessa käytetään harppeja ja suuntakolmioita. Suunnat ilmoitetaan asteina ja etäisyydet merimaileina (1 merimaili = 1,852 km). Merimaili on yhden pituuspiirin minuutin mittainen. Muistisääntönä voi pitää: Matkan pituus mitataan pituuksina!

Lisää vinkki

Liite