Seikkailija osaa käyttää naskaleita.

Valikko

Naskalit


Tavoite:

Seikkailija osaa käyttää naskaleita.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee avannosta pelastautumista naskaleiden avulla.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Turvallisuus
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjaa, näyttää mallia, esittelee erilaisia naskaleita, antaa palautetta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ohjeita hätätilanteessa toimimiseen: Jos jää pettää: Säilytä malttisi ja yritä hengittää rauhallisesti. Huuda heti apua. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Irrota sukset. Riko jäätä edelläsi niin pitkälle kuin se särkyy. Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon ja ponnista itsesi jään päälle. Käytä sauvoja naskaleina. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä. Pysy liikkeessä. Hakeudu nopeasti lämpimään. Tehokkaimmin lämmität itsesi laittamalla paljaat jalkasi korkeintaan 40-asteiseen veteen, juomalla lämmintä mehua ja pitämällä huopaa hartioillasi. Hieronta, alkoholi ja liian nopea lämmittäminen voivat aiheuttaa vaarallisen jälkijäähtymisen sekä vakavia sydämen rytmihäiriöitä. os et pääse ylös avannosta: Pidä kiinni jään reunasta. Pysyttele lämpöhukan pienentämiseksi mahdollisimman liikkumattomana paikallasi. Huuda apua tai puhalla pilliin. Pidä yllä elämänhaluasi. Taistelumieliala lisää selviytymismahdollisuuksiasi. Jos joku toinen tarvitsee apuasi: Toimi ripeästi. Etsi jotakin kättä pidempää, esimerkiksi köysi, riuku, oksa, airot tai oma takki. Lähesty avantoa vahvan jään suunnasta, konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Jos auttajia on useita, voitte muodostaa pelastusketjun. Liikuttele kylmettynyttä varovaisesti. Suojaa uhri lisäjäähtymiseltä ja toimita terveyskeskukseen. Jos uhri on tajuton, varmista hapensaanti (kylkiasennolla), suojaa lisäjäähtymiseltä ja toimita nopeasti sairaalaan. Syvästi alilämpöisen painantaelvytys voi aiheuttaa hengenvaarallisen sydämen kammiovärinän.

Seikkailijat harjoittelevat naskaleiden käyttöä, niiden avulla etenemistä sekä jäällä kierimistä, mieluiten jäällä, jolla saa mahdollisimman todellisen tuntuman tarvittavaan voimankäyttöön. Seikkailijat saavat ensin kokeilla naskaleiden avulla etenemistä vartioittain. Sampo tekee sillä välin radan, johon on merkitty avanto, naskaleiden varassa edettävä matka ja kierien edettävä matka. Harjoittelun jälkeen voidaan pitää nopeuskisa. Kun ensimmäinen on maalissa, lähtee seuraava liikkeelle avannosta. Samalla käydään läpi, mitä tehdä, jos jää pettää alta tai jos huomaa toisen tarvitsevan apua jäällä. Joukkue voi myös valmistaa omatekoiset naskalit. Niistä pitää tehdä niin hyvät, että ne todella tulee otettua reissuun mukaan.

Tarvikkeet: 26 cm pyöreää rimaa (paksuus vähintään 22 mm), 4 muovitulppaa (halkaisijana riman paksuus), 2 teräsnaulaa (pituus 82 mm), muoviletkua (halkaisija 3 mm), nailonnarua, kaksikomponenttiliimaa ja tarvittavat työkalut. Seikkailijat sahaavat rimasta 13 cm:n pituiset palaset ja muovitulpat laitetaan rimojen yläpäihin. He poraavat yläpäähän 3,5 mm:n poralla noin 5 cm:n syvyisen reiän ja hakataan katkaistu teräsnaula siihen. Kiinnittyminen varmistetaan liimalla. Seikkailijat poraavat reiät myös toisten muovitulppien läpi ja pujottavat nailonnarun tulppien läpi. Naruun tehdään solmu, joka ei luista reiän läpi. Solmuille sopiva kolo porataan rimaan ja liimataan muovitulppa paikoilleen riman päähän. Muoviletkua käytetään naulojen suojana, kun naskaleita kuljetetaan mukana.

Lisää vinkki

Liite