Seikkailija osaa auttaa käärmeen pureman tai ampiaisen piston saanutta. Seikkailija osaa myös toimia punkinpureman satuttua.

Valikko

Purema ja pisto


Tavoite:

Seikkailija osaa auttaa käärmeen pureman tai ampiaisen piston saanutta. Seikkailija osaa myös toimia punkinpureman satuttua.

Kuvaus:

Seikkailija tuntee ampiaisen piston tai kyyn pureman vaatiman perusensiavun. Seikkailija opettelee punkin poistoa ja pureman jälkihoitoa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ensiapu
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo kertoo joukkueelle ampiaisen pistosta ja kyyn puremasta. Hän ohjeistaa vartiota auttamaan ensiapua tarvitsevaa. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja toimii sammon ohjeiden mukaisesti potilaana. Hän kertoo vartiolleen, mitä hänelle on sattunut ja pyytää apua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä - suunnistus

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jos toimitte tai retkeilette punkkialueella, käykää läpi punkin pureman ehkäisy, punkkitarkastukset, punkin poistaminen ja purema-alueen seuranta. Ovatko seikkailijat koskaan saaneet punkinpuremia? Mitä silloin piti tehdä? Lisätiedot: hae internetistä hakusanoilla "TBE" (tick-borne encephalitis) ja "borrelioosi".

Sampo kertoo ampiaisen pistosta ja kyyn puremasta. Mistä ne tunnistaa? Kuinka niitä voi välttää? Millaista ensiapua tilanteessa annetaan? Joukkue käy läpi, millaista hoitoa allerginen henkilö tarvitsee, ja milloin tulee ottaa yhteys lääkäriin. Joukkue keskustelee ensin perusteista ja harjoittelee sitten vartioittain eri tilanteiden avulla. Sampo kertoo vartionjohtajille, mitä heille on "sattunut" ja ohjeistaa vartiota auttamaan ensiapua tarvitsevaa. Vartionjohtajille voi antaa esimerkiksi seuraavanlaisia ohjeita: "Sinua on purrut kyy sääreen. Menet paniikkiin ja juokset ympäriinsä huutaen apua." tai: "Sinua on pistänyt useampi ampiainen, ja yksi pistoista osui kaulaan. Hetken päästä pistoskohta turpoaa todella pahasti ja sinusta tuntuu, ettei henki kulje kovin hyvin." Tarvikkeet: käärmepakkaus, kylmäpakkaus (Epipen-harjoituskynä) Hoitovinkkejä: Ampiaisen pisto. Useimmille ampiaisen pisto on vaaraton, vaikkakin ikävä. Pistos aiheuttaa pelästymisen, kipua ja pistopaikan turpoamista. Kipua voi lievittää kylmäpakkauksella. Kiinni jääneen pistimen voi poistaa varovaisesti pinseteillä. Jos henkilö on erittäin allerginen ampiaisille, hänellä on useimmiten mukana ensiapulääke, Epipen. Jos tällainen kynä on jollakin vartiolaisella, pitäisi mielellään kaikkien seikkailijoiden opetella käyttämään kynää. Tähän tarkoitukseen voi tiedustella opetuskynää lainaksi paikallisesta allergiayhdistyksestä. Aiheesta on myös olemassa video. Epipen sisältää adrenaliinia. Jos ampiaisille voimakkaan allergista lasta pistää ampiainen, soittakaa heti 112 ja pistäkää Epipen. Kyyn purema. Kyy on luonnostaan arka eläin. Käärme hyökkää vain ahdistettuna; käytännössä pitää astua sen päälle. Kyiseksi tiedetyssä maastossa kannattaa liikkua saappaat tai muut tukevat jalkineet jalassa ja katsoa mihin astuu. Kyyn puremaa voi epäillä, jos jalassa tuntuu äkillinen kipu, ja jalkaa tarkasteltaessa löytyy punoittava, kosketusarka ja turvonnut alue, jossa näkyy kaksi pientä pistojälkeä. Pistot ovat vain muutaman millimetrin päässä toisistaan. Iholle saattaa myös nousta rakkuloita. Kyyn purema on vaarallinen sekä lapsille että aikuisille. Puremaraajan liikuttelua tulee välttää. Raaja tuetaan lepoasentoon, ei kohoasentoon. Jos pureman saanut pystyy nielemään, kannattaa hänelle antaa heti ensiavuksi kyypakkauksen kortisonitabletit tai antihistamiinia pakkauksen ohjeen mukaan. Suun kautta otettavat lääkkeet vaikuttavat kuitenkin hitaasti. Jos henkilöllä on vakavat oireet, soittakaa heti hätänumerooon 112. Kyyn pureman oireet vaihtelevat pahoinvoinnista ja vatsakivusta sokkiin. Kaikki pureman saaneet pitää käyttää lääkärissä.

Lisää vinkki

Liite