Seikkailija tietää, miten selviydytään eksymistilanteesta.

Valikko

Eksyksissä


Tavoite:

Seikkailija tietää, miten selviydytään eksymistilanteesta.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee toimimaan eksymistilanteessa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Retkeily Suunnistus turvallisuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo turvaa tilanteen, suunnittelee reitin, opettaa keinoja ilmansuuntien ja sijainnin määrittämiseen ja on mukana harjoituksissa. Vartionjohtaja johtaa vartiota sammon ohjeiden mukaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Seikkailijoille annetaan yllättäen kartta. Heidän pitää ratkaista, miten oma sijainti selvitetään. Vaihtoehtoisesti mietitään kartan kanssa, mihin lähdettäisiin, jos oltaisiin eksyksissä, ja opetellaan kompassin kanssa lähtemään oikeaan suuntaan.

Seikkailijat kirjoittavat tai piirtävät sankaritarinan siitä, miten Pertti selviytyi metsästä eksyttyään.

Joukkue pitää etsintäharjoituksen pienellä alueella helpossa maastossa. Joku johtajista eksyy ja vartio etsii hänet.

Joukkue eksyy.
Vartiolaiset sitovat silmänsä huiveilla. Sampo johdattaa heidät vähän matkan päähän metsään. Seikkailijat miettii, miten pitäisi toimia. Joukkue istuu ensin alas ja syö karkkia. Sitten joukkue ryhtyy etsimään luonnonmerkkejä ja kiintopisteitä ja palaa leiripaikalle.

Seikkailijat voivat harjoitella myös muuta toimimista eksymistilanteessa: rakentaa hätämajoite, sytyttää nuotio etsijöitä varten ja rakentaa maasta ilmaan -merkki helikopteria varten.

Ennen metsään menoa joukkue käy läpi, miten eksymistilanteessa pitää toimia. Seikkailijat opettelevat kansainväliset maasta ilmaan -merkit. Joukkue kulkee ilman karttaa aikuisen opastuksella jonnekin. Perillä vartioille jaetaan kartta ja heidän pitää löytää itsensä kartalta. Seikkailijat opettelevat löytämään ilmansuunnat kellon (tuntiviisari aurinkoon ja etelä on tuntiviisarin ja kello kahdentoista (12:n) välissä), tähtien ja luonnonmerkkien avulla.

Lisää vinkki

Lisää liite