Seikkailija ymmärtää puukosta huolehtimisen tärkeyden ja osaa teroittaa puukkonsa.

Valikko

Hyvässä terässä


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää puukosta huolehtimisen tärkeyden ja osaa teroittaa puukkonsa.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee teroittamaan puukkonsa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Kädentaidot Retkeily
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo ohjeista vartionjohtajat teroittamaan puukot vartioittain niin, että jokainen saa teroittaa oman puukkonsa itse. Sampo tarkastaa työn jäljen ja antaa seikkailijoiden työstä palautetta. Vartionjohtaja teroittaa vartionsa kanssa vartion puukot. VJ pyytää sammolta tarvittaessa apua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Puukon teroittamiseen käytetään hiomakiveä. Puukkoa hiotaan pyörivällä tai yhdensuuntaisella liikkeellä, koko teroituspinnalta. Missään nimessä puukkoa ei saa teroittaa teroituskulmaa eli palkoa jyrkemmässä kulmassa. Puukkoa tulee säilyttää kuivana. Ruoste hiotaan pois ja terän voi öljytä suolattomalla öljyllä ruostumisen estämiseksi.

Liisää puukosta ja sen teroituksesta on Reppu-kirjan sivuilta 228-229

Joukkue pitää varusteiden huoltotalkoot, joihin kuuluu omien tai varaston puukkojen teroitus. Sampo näyttää ensin, kuinka hiomakiveä käytetään ja mitä sillä pyritään tekemään. Sampo ohjeistaa vartionjohtajat teroittamaan puukot vartioittain niin, että jokainen saa teroittaa oman puukkonsa itse. Sampo tarkista työn jäljen ja antaa seikkailijoiden työstä palautetta.

Tarvikkeet: puukot, hiomakivet

Lisää vinkki

Lisää liite