Seikkailija osaa pukeutua oikein talviretkelle.

Valikko

Kerros kerrokselta


Tavoite:

Seikkailija osaa pukeutua oikein talviretkelle.

Kuvaus:

Seikkailija miettii, miten talviretkelle kannattaa pukeutua.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Retkeily turvallisuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo ohjeistaa vartionjohtajat tekemään kokeita ja miettimään toimintatapoja vartion kanssa. Vartionjohtaja katsoo, että vartio toimii sammon ohjeiden mukaan

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Jokaiselle vartiolle voi myös antaa tehtäväksi valmistaa jostain talvipukeutumiseen liittyvästä aiheesta (esim. kerrospukeutumisesta tai vaatteiden kastumisesta) kertova pieni näytelmä tai muu esitys. Lopuksi vartiot esiintyvät muulle joukkueelle. Tämän jälkeen keskustellaan vielä yhdessä siitä, mitä on opittu.

Seikkailijat arvioivat vaatteita ja materiaaleja ja niiden sopivuutta vartioittain.
Eri materiaaleja voi kastella ja kokeilla, miltä ne tuntuvat märkinä. Seikkailijat miettivät, miten talvileirillä varusteet saa kuivatuksi. Vartiossa arvioidaan eri vaatteita ja materiaaleja ja niiden sopivuutta.

Lisätietoa pukeutumisesta on Reppu-kirjan sivuilla 186-187.


Tarvikkeet: muistiinpanovälineet, lisäksi mahdollisesti varustelistoja ja eri materiaaleista tehtyjä vaatteita /kankaita

Joukkue keskustelee siitä, millaisia erityisvaatimuksia talviretkeily asettaa pukeutumiselle. Miten tuuli ja pakkanen vaikuttavat yhdessä? Mitä tehdä, kun vaatteet kastuvat talvella? Mitä tehdä, kun palelee? Entä silloin, kun hikoilee? Sampo käy läpi kerrospukeutumista. Mitä hyötyä eri vaatekerroksista on?

Vaatteiden testaus

Seikkailijat selvittävät vastaukset seuraaviin käytännön kysymyksiin. Sammon tehtävänä on antaa seikkailijoille mahdollisuus vetää omia johtopäätöksiä eikä tarjoa valmiita vastauksia.
1. Lämmittääkö kaksi ohutta sukkaa enemmän kuin yksi paksu?
Seikkailijat laittavat toiseen käteen kaksi ohutta villasukkaa ja toiseen yhden paksun puuvillasukan ja menevät ulos. Tuntuuko eroa käsien lämpötilassa? Testin voi tehdä useamman erilaisen sukan kanssa.
2. Minkälaiset vaatteet ovat hyvät tuulisella säällä? Vartio kokeilee kynttilän sammuttamista puhaltamalla eri materiaaleista olevien vaatteiden läpi. Sammon tehtävänä on muistuttaa ja huolehtia turvallisuudesta tulen kanssa.
3. Minkälaiset vaatteet ovat hyvät sateella? Seikkailijat roiskuttelevat vettä  puuvillakankaalle, villalle ja sadevaatteelle.
4. Lämmittävätkö märät ja kuivat vaatteet yhtä paljon? Seikkailijat laittavat märän lapasen tai sukan toiseen käteen ja kuivan samanlaisen toiseen. Tämän jälkeen he menevät ulos ja kokeilevat tuntuuko lämpimyydessä eroa. Seikkailijat voivat myös vertailla märkää villasukkaa ja puuvillasukkaa.
5. Seikkailijat laittavat lämmintä vettä kahteen samanlaiseen termospulloon. He laittavat korkin toiseen pulloon paikalleen, mutta toinen jätetään auki. Seikkailijat vertailevat hetken päästä vesien lämpötiloja. He voivat todeta, että vesi on lämpimämpää termospullossa, jossa oli korkki kiinni. Samalla tavalla pipo pitää kehon lämpimänä.
Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Lisää liite