Seikkailija tuntee kipinämikon tehtävät.

Valikko

Kipinässä


Tavoite:

Seikkailija tuntee kipinämikon tehtävät.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee kipinämikon tehtävät ja valvoo kipinämikkona.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: retki muu
Taitoalueet: Erä- ja leiritaidot Metsä Retkeily Tuli
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot
Kesto: 1 h
Kasvatustavoitteet: ihmissuhteet Luontosuhde ryhmassa-toimiminen terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa sunnitelussa ja järjestelyssä ja on seikkailijan tukena. Sampo vastaa turvallisuudesta

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kipinämikon tärkeimmät tehtävät ovat pitää kamiinassa tulta ja pitää huolta teltassa nukkuvien turvallisuudesta. Kipinämikon tehtävät ovat vastuullisia, mikä pitää selittää tarkasti jokaiselle teltassa yöpyvälle. Kipinämikon tehtävät sovitaan yhdessä. Sen lisäksi, että yöpyjät nukkuvat teltassa vierekkäin kipinämikkojärjestyksessä, kipinävuoroista tehdään lista, joka jätetään kipinämikkojen käyttöön. Kipinämikkovuoroja järjestettäessä johtajan tulee huomioida yöpyjien ikä ja kokemus. Ensikertalaista ei pidä jättää kipinään yksin, vaan hänelle on hyvä järjestää pariksi kokeneempi kipinämikko, joka osaa ohjata häntä toimimaan tehtävässä oikein.

Kipinämikon tehtävät:

1. Kipinämikko pitää tulta yllä lisäämällä polttopuita kamiinaan tarvittaessa.
2. Kipinämikko huolehtii, että kukaan nukkujista ei ole vaarassa, esim. liiku vaarallisen lähelle kamiinaa, joka voi sytyttää tai sulattaa nukkujan makuupussin.
3. Kipinämikon tehtävä on myös huolehtia, että esimerkiksi kuivatettavat vaatteet eivät ole vaarallisen lähellä kamiinaa.
4. Kipinämikko huolehtii, että hänellä on käytettävissään tarpeeksi polttopuita ja että niitä jää myös seuraavan kipinämikon käytettäväksi.
5. Kipinämikko on vastuussa siitä, että teltassa nukkuvat saavat nukkua rauhassa, joten hänen tehtävänään on säilyttää hiljaisuus teltassa.

Vinkki! Muistathan, että kamiina on yhtä turvallinen kuin käyttäjänsä. Kannattaa varmistaa, ettei kukaan suunnittele kamiinan lämmityskisaa, sillä se on paitsi tyhmää, myös vaarantaa teltassa nukkuvat. Kipinämikko on vastuussa kaikista teltassa olevista!

Lisätietoa kipinämikon tehtävistä on Reppu-kirjan sivulla 205.

Sampo kertoo kipinämikon tehtävistä. Koska lisätään puita? Mitä muuta pitää tehdä? Käydään läpi myös, miten toimitaan mahdollisessa hätätilanteessa. Kipinämikkovuorot jaetaan niin, että ensikertalainen saa pariksi kokeneemman. Tarvittaessa myös aikuiset johtajat voivat toimia tukena läpi yön - pimeässä valvominen yksin tai kaksinkin saattaa olla alkuun pelottavaa. On hyvä varata naposteltavaa ja lukemista tai seikkailijat voivat pitää kipinävihkoa, johon voi piirrellä ja kirjoitella.

Retkellä teltta kannattaa pystyttää jo päivällä ja hakata halot yötä varten yhdessä. Vaikka se ei kovan huhkimisen jälkeen innostaisikaan, on kuitenkin parempi tehdä halot päivänvalossa. Näin kenenkään ei tarvitse herätä halonhakkuun paukkeeseen keskellä yötä, eikä halonhakkuu ole kovin turvallistakaan väsyneenä keskellä yötä.

Harjoitellaan myös hätäpoistumista teltasta. Kaikki menevät "nukkumaan" omalle makuualustalle. Kipinämikko huutaa "Tulipalo!", jolloin kaikkien on poistuttava nopeasti teltasta. Reunalla nukkuvat pääsevät ovesta, mutta muut poistuvat liepeiden alta. Jos joku ei herää, hänet kiskotaan ulos makuupusseineen. Tätä kannattaa harjoitella ennen kamiinan pystyttämistä ja ilman makuupusseja, jotta jokaisella olisi vielä illalla kuiva nukkumapaikka eikä kamiinaa tarvitsisi pystyttää uudelleen.

Tarvikkeet: puolijoukkueteltta kamiinoineen, sammutusvesiämpäri, kipinävihko, kynä

Johtajat esittävät lyhyen näytelmän, jossa kipinävahti tekee paljon virheitä (kolistelee kaminaa, torkkuu antaen tulen hiipua, osoittelee muita lampulla silmiin, tallaa muiden päälle, antaa jonkun sukkien kärähtää ja niin edelleen sekä menee lopuksi nukkumaan herättämättä seuraavaa kunnolla). Seikkailijat kertovat näytelmän jälkeen, mitkä kaikki asiat menivät pieleen.

Lisää vinkki

Lisää liite