Seikkailija osaa käyttää ja säilyttää kirvestä turvallisesti.

Valikko

Kirves


Tavoite:

Seikkailija osaa käyttää ja säilyttää kirvestä turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija oppii käyttämään ja säilyttämään kirvestä turvallisesti.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Kädentaidot turvallisuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo opastaa turvallisen kirveen käytön ja valvoo puiden hakkuuta Vartionjohtaja toimii sammon ohjeiden mukaan: valvoo vartion jäsenten turvallisuutta ja sääntöjen noudattamista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Myös kirves kuuluu partiolaisten perustyökaluihin. Kirvestä kuljetetaan terä suojattuna ja terästä kiinni pitäen, ja se ojennetaan toiselle terä alaspäin. Kirveitä valmistetaan eri kokoisia: pieni retkikirves otetaan mukaan vaellukselle ja pt-kisoihin, halkaisukirveellä suurikin pölli halkeaa helposti halkotalkoissa. Lyhytvartisella kirveellä osumatarkkuus on parempi ja se sopii paremmin lyhyille henkilöille tai kokemattomille kirveenkäyttäjille. Pitkävartisella kirveellä työ on tehokasta, koska varren pituuden kasvaessa heilahtavan terän nopeus ja liike-energia kasvaa. Halkoja hakattaessa seisotaan tukevasti hajareisin ja varmistetaan, ettei lähietäisyydellä seiso ketään. Jos halkaistava pölli ei ole tasaisen pyöreärunkoinen, niin havupuupölli halkeaa helpoimmin leveältä puolelta ja lehtipuu kapeammalta puolelta. Kaikki puut kannattaa halkoa mahdollisimman tuoreena. Kaikkein helpoiten halkeaa vastakaadettu puu talvisaikaan. Mitä kuivempaa puu on, sitä vaikeampaa on halkaiseminen, koska kuivuessaan puu kutistuu eli tulee tiiviimmäksi. Puita kaataessa kannattaa lovi tehdä hieman vinoon puun syyn mukaisesti.

Ensin sampo opastaa joukkueelle, miten kirvestä käytetään ja kuljetetaan. Kirveen käytön opettelussa on tärkeintä turvallisuus. Puita hakatessa seistään tukevassa haara-asennossa, jotta hutiin osuva kirves ei heilahtaisi omaan jalkaan. Kirveestä on syytä pitää tukevasti kiinni, ettei se sinkoa kädestä lyönnin voimasta. Kannattaa myös varoa, ettei halkoja hakatessa heilauta kirvestä niin lujaa, että löisi itseään kirveen hamarapäällä otsaan. Jos kirveen kanssa liikutaan, kannetaan kirvestä terästä tukevasti kiinni pitäen.

Vartio harjoittelee vartionjohtajien johdolla. Puita voi hakata joukkueen nuotioiltaa tai laavuyötä varten. Seikkailijat voivat myös kokeilla teroittaa telttakiiloja kirveellä. Sampo valvoo turvallisuutta!

Lisätietoa kirveen käytöstä eri tilanteissa ja turvallisista toimintamalleista on Reppu-kirjan sivulla 231.

Tarvikkeet: kirves, puita, ensiapuvälineet

Lisää vinkki

Lisää liite