Seikkailija osaa tehdä paalusolmun ja tuntee sen tyypillisimmät käyttötarkoitukset.

Valikko

Paalusolmu


Tavoite:

Seikkailija osaa tehdä paalusolmun ja tuntee sen tyypillisimmät käyttötarkoitukset.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee sitomaan paalusolmun ja oppii sen tyypillisimmät käyttötarkoitukset.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: Kolo muu
Taitoalueet: Erä- ja leiritaidot Meripartio Solmut
Kesto: 10 min
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo neuvoo ja ohjaa. Sampo ohjeista vartionjohtajat harjoittelemaan paalusolmun tekoa yhdessä vartion kanssa Vartionjohtaja varmistaa että kaikki vartion jäsenet kokeilevat ja oppivat solmun

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Paalusolmua käytetään veneen kiinnittämiseen laiturin paaluun ja pelastautumissolmuna. Paalusolmu on hyvä pelastautumissolmu, sillä oikein tehdyn solmun silmukka ei köydestä vedettäessä kiristy uhrin ympärille. Veden varaan joutuneen pitäisi pystyä sitomaan solmu ympärilleen yhdellä kädellä, sillä toisella kädellä täytyy tietenkin pitää köydestä kiinni. Paalusolmua voi myös käyttää eläinten taluttamiseen. Paalusolmu on helppo avata, vaikka se olisi ollut erittäin kovan rasituksen alaisena.

Käärmetarina paalusolmun tekemiseen:

Olipa kerran pieni lampi, jonka rannalla kasvoi pitkä puu. Lammen pohjalla asui käärme, joka eräänä päivä luikerteli ylös lammesta. Käärme kiersi puun ja sukelsi takaisin lampeen. Näin syntyi paalusolmu.

Paalusolmun kuva on Reppu-kirjan sivulla 223

Sampo näyttää mallisolmun paksulla köydellä ja kertoo paalusolmun käyttökohteista. Sampo ohjeista vartionjohtajat harjoittelemaan paalusolmun tekoa yhdessä vartion kanssa. Sampo laitaa nähtäville mallikuvia (esim. solmukirja, taitokirja, moniste) ja tarkista seikkailijoiden solmut. Tarvittaessa solmun tekeminen voi näyttää ja kertaa uudelleen.

Paalusolmu on hyvä opetella sitomaan paaluun, renkaaseen ja itsensä ympärille.

Seikkailijat kisaavat paalusolmun solmimisessa itsensä ympäri. Keskelle huonetta laitetaan pitkä köysi. Yksi seikkailija tarttuu köyden toiseen päähän ja toinen toiseen päähän. Kumpikin seikkailijoita yrittää solmia paalusolmun itsensä ympäri mahdollisimman nopeasti. Samalla saa vetää köydestä, jotta toisen olisi mahdollisimman vaikea tehdä paalusolmu omaan päähän.
Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Lisää liite