Seikkailija osaa hiihtää perinteisellä ja vapaalla tyylillä.

Valikko

Hiihto


Tavoite:

Seikkailija osaa hiihtää perinteisellä ja vapaalla tyylillä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu perinteiseen ja vapaaseen hiihtotyyliin. Hän osallistuu hiihtoretkelle. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo opastaa seikkailijoita hiihtotekniikoissa ja suksien huollossa. Sampo kannustaa seikkailijoita onnistumaan.  

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ikiliikkuja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jokainen joukkueen jäsen voitelee suksensa eri hiihtokeliin tarkoitetuilla voiteilla. Joukkueen tehtävänä on testata, miten voiteet todellisuudessa vaikuttavat suksen pitoon ja luistoon kyseisenä hiihtokertana vallitsevassa säässä. Sampo voi myös kutsua voitelutekniikoita tuntevan henkilön opastamaan seikkailijoita voitelussa.

Seikkailijat etsivät paikan, jossa pystyy laskemaan mahdollisimman pitkä laskuja. He pohtivat ensin, mitkä eri asiat vaikuttavat laskun pituuteen. Tämän jälkeen pohdintoja testataan käytännössä. Miten laskuun vaikuttaa laskijan paino? Entäpä suksien pituus? Onko voitelulla merkitystä, entä laskijan pituudella tai laskutekniikalla? Sammon tehtävänä on kisan jälkeen purkaa harjoitus yhdessä seikkailijoiden kanssa, jottei harjoitus jäisi ainoastaan partiohauskaksi, vaan siinä myös opittaisiin uutta.

Seikkailija kokeilee nousta mäkeä erilaisilla tekniikoilla ja laskea mäkeä eri asennoissa. Vinkkejä oikeaoppiseen nousutekniikkaan löytyy hiihtotekniikoista kertovilta nettisivuilta. Mäkeä kannattaa kokeilla nousta ja laskea sekä latua pitkin että laduttomalla väylällä. 

Seikkailija etsii netistä paikkakunnan tai paikallisen urheiluseuran nettisivuilta tietoa siitä, missä lähiseudun ladut sijaitsevat. Moni kunta tai urheiluseura myös päivittää sivuilleen, kuinka hyvässä hiihtokunnossa ladut ovat.  

Sampo kokoaa aktiviteetin toteutuspaikalle seikkailijoille mahdollisimman sopivan kokoisia eri hiihtotapojen välineitä. Seikkailijat saavat testata ja todeta, mikä väline toimii parhaiten missäkin tyylissä ja miksi (esimerkiksi leveät sukset sopivat parhaiten umpihangessa hiihtämiseen, luisteluhiihdossa tarvitaan pitkiä sauvoja). Jos sammon, vartionjohtajan tai seikkailijoiden tuttavapiirissä on hiihtoa harrastavia henkilöitä, kannattaa kyseinen hiihtäjä kutsua paikalle näyttämään ja kertomaan, mitä eroa on eri hiihtolajien varusteissa.     

Seikkailija harjoittelee hiihtämään sekä perinteisellä että vapaalla hiihtotekniikalla. Mallia voi joko hakea lajin harrastajalta, joka tulee opastamaan seikkailijoita lajissa, tai netistä löytyvistä videoista yhdessä sammon kanssa.

Seikkailijajoukkue suunnittelee yhteisen hiihtoretken. He tutkivat lähiseudun hiihtolatuja ja valitsevat niistä yhden retkikohteeksi. Seikkailijat sopivat myös, miten ladulle mennään ja mitä varusteita otetaan mukaan. Seikkailijat esittelevät suunnitelmansa sammolle ja toteuttavat retken. Sampo auttaa suunnittelussa ja osallistuu myös itse retkelle.

Lisää vinkki

Liite