Seikkailija tietää, että on monenlaisia käsityömateriaaleja ja -menetelmiä.

Valikko

Uusi materiaali


Tavoite:

Seikkailija tietää, että on monenlaisia käsityömateriaaleja ja -menetelmiä.

Kuvaus:

Seikkailija askartelee esineen hänelle entuudestaan vieraasta materiaalista.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo hankkii materiaalit ja ohjeet.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Käsityöläinen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat vuolevat vuolukivestä kädenlämmittäjän tai korun. Hiekkapaperilla voi tehdä kivestä sileän. Ruokaöljy puolestaan tekee kiven väristä vahvemman. Sampo voi porata vuolukiveen reiän narua varten, jos seikkailija on tehnyt kivestä korun. Kädenlämmittäjää voi lämmittää nuotion vieressä tai kuumassa vedessä. Materiaali: vuolukivi (kannattaa pyytää kivialan yritystä jakamaan kiveä noin 2 cm paksuihin siivuihin), puukkoja, viiloja, hiekkapaperia, pora, ruokaöljyä Lähde: Scouterna

Tuohesta voi punoa astian (esimerkiksi tuohilippi tai -rove) tai valmistaa korun. Huom! Älä revi tuohta pystyssä olevasta koivusta.

Seikkailijat voivat kokeilla erilaisia askartelumassoja ja tehdä niistä koriste-esineitä tai koruja. Askartelukaupoista löytyy sekä erilaisia askartelumassoja että niiden käyttöohjeita. Netistä voi löytää luovia ideoita erilaisista koriste-esineistä. Joukkue voi kokeilla esim. Cernit-massaa, silkkimassaa tai helmimassaa.

Pajupilli tai pajukori. Pajuja kerätessä otetaan talteen edellisen vuoden oksatonta, suoraa kasvua, jossa ruskean ydinpuun osuus on mahdollisimman pieni. Punontaan sopivia lajeja ovat mm. joki-, kiilto- ja tuhkapaju. Harmaakuorisista pajuista sanotaan, että ne eivät kestä hyvin punomista. Oksat leikataan siististi mahdollisimman läheltä maata. Jos pajut aiotaan kuivata, se tehdään joko irrallaan ulkona tai nipuissa sisätiloissa. Pajut säilytetään kuivassa tilassa suojassa kosteudelta ja auringonvalolta. HUOM! Pajun kerääminen luonnosta ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Olkityöt ovat hauskoja. Olkityökirjoja: Tuula Launonen ja Sirkka Lindell: Olkiaarteet, Eevi Lindén ja Tuulikki Talvitie: Olkityöt

Nahka on monipuolinen materiaali. Seikkailijat voivat esimerkiksi tehdä tuluskukkaron nahasta.

Seikkailijat voivat huovuttaa esimerkiksi kännykkäkotelon, kirjanmerkin, huiviholkin tai pannulapun. Levyllä voi myös päällystää pienen purkin ja tehdä siitä soittimen. Huovuttamalla on helppo valmistaa esimerkiksi pallo kiven tai kulkusen ympärille. Lisätietoja ja vinkkejä löytyy kirjasta Huovutus ja huopatyöt ja netistä esim. hakusanalla huovutus.

Lisää vinkki

Liite