Seikkailija kierrättää.

Valikko

Jätteiden lajittelu


Tavoite:

Seikkailija kierrättää.

Kuvaus:

Seikkailija havainnoi, miten paljon jätettä syntyy. Hän pohtii, miten syntyneestä jätteestä voi pitää huolta.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo opastaa ja ohjaa seikkailijoita. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kuluttaja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailija pitää kuukauden ajan kotona päiväkirjaa siitä, milloin mikäkin kodin jäteastioista tyhjennetään. Seikkailijat vertailevat vartioittain tuloksiaan. Paljonko syntyy mitäkin jätettä?

Seikkailijat tutkiskelevat viikonloppuretken lopuksi, mitä jätteitä eri jäteasioihin on syntynyt. Onko kaikki lajiteltu oikein? Olisiko jotakin jätettä voitu välttää?

Seikkailijat tutkiskelevat vartioittain julkista tai jonkun seikkailijan tai sammon taloyhtiön jätteiden lajittelupistettä. Miten hyvin ihmiset lajittelevat?

Seikkailijat siistivät kadunvarsia. He voivat valita itselleen tärkeitä ja tuttuja reittejä tai keskittyä asuinalueen ongelmakohtiin. Sammon tehtävänä on etukäteen varmistaa, mille alueille siivousurakka kannattaa kohdentaa. Seikkailijat pohtivat yhdessä, miksi kadunvarsille tai luontoon kerääntyy roskia. Lopuksi joukkue kierrättää kerätyt jätteet.

Seikkailijat perustavat kompostin lippukunnan kämpälle. He tutustuvat etukäteen niihin vaatimuksiin, joita kompostin perustamiselle on. Sampo hankkii tarvittavat rakennusvälineet. Seikkailijat rakentavat kompostin ja antavat ohjeita myös muille kompostin käyttäjille siitä, miten komposti toimii.

Seikkailijat kokoontuvat paikassa, jossa on komposti. He tutkivat yhdessä, mitä komposti vaatii toimiakseen. Seikkailijat tekevät sammon tai kompostin omistajan johdolla huoltotoimenpiteen kompostille, esimerkiksi sekoittavat sen.

Hakusanoilla kierrätys tai kierrätys ja peli tai tehtäviä löytyy lukuisia vinkkejä erilaisiin kierrätysaiheisiin sivustoihin, jotka on suunnattu lapsille. Sampo voi valita niistä omalle ryhmälle sopivia sivuja tutustuttavaksi.

Seikkailijat vierailevat kunnan kaatopaikalla tai kierrätyspisteessä. He perehtyvät siihen, miten paljon jätettä jätehuoltolaitokselle tulee. He oppivat myös, mitä kunnassa pystyy kierrättämään ja minne mikäkin jäte kuuluu toimittaa oikeaoppisesti.

Seikkailija rakentaa kololle, lippukunnan kämpälle tai muuhun vastaavaan paikkaan kierrätyspisteen. Seikkailijat miettivät yhdessä koloillassa, millainen kierrätyspiste voisi olla. He esimerkiksi pohtivat, minkä kokoinen astia on hyvä millekin jätteelle. Mitä jätettä syntyy eniten? Miksi?

Lisää vinkki

Liite