Seikkailija tietää, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Valikko

Ruoka


Tavoite:

Seikkailija tietää, että omilla valinnoilla on merkitystä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu ruokaan liittyviin ympäristökysymyksiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla Metsässä Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys taitoalueet.ruoanlaitto
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo tutustuu aiheeseen etukäteen ja ohjaa keskustelua. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kuluttaja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue pitää retken, jolla syödään vain kasvisruokaa. Ruokaa pyritään tekemään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia kasviproteiineja hyödyntäen. Seikkailijat oppivat kasvisruoan ympäristöhyödyistä.

Joukkue vierailee järjestössä tai yrityksessä, joka varmistaa, että mahdollinen ruokahävikki tulee hyötykäyttöön. Sampo voi etukäteen selvittää, voivatko seikkailijat jotenkin olla hyödyksi vierailunsa aikana järjestössä.

Joukkue vierailee lähikaupassa ja haastattelee kauppiasta ruoan eettisyydestä. Seikkailijat voivat keksiä etukäteen vartioittain kysymyksiä. Esimerkiksi seuraavista aiheista sampo voi etukäteen pyytää kauppiasta puhumaan. Mistä ruoka kauppaan tulee? Kaupan ruokahävikki. Kuinka pakattua ruoka on kauppaan saapuessaan?

Seikkailijat keksivät vartioittain käyttöä parhaat päivänsä ohittaneille elintarvikkeille (esim. päiväysvanhaa maitoa, jogurttia, kuivaa leipää tai pullaa, tummunut banaani, näivettynyt omena). Vartio valmistaa ideoimansa ruoka. Esimerkiksi smoothie on toimiva ratkaisu.

Youtubesta löytyy paljon hyviä videoita ympäristöystävällisistä ruokailuvalinnoista sekä ruokahävikin minimoimisesta.

Seikkailijat käyvät ostamassa yhdessä yöretken ruuat. He pohtivat kaupassa, millaiset ruuat kannattaa ostaa, jotta jätettä syntyy mahdollisimman pieni määrä. Jokainen vartio voi etsiä yhden fiksusti pakatun ja yhden tuhlailevasti pakatun elintarvikkeen. Lisäksi pohditaan, paljonko ruokaa oikeasti tarvitaan ja miten voidaan minimoida ruokahävikkiä.

Lisää vinkki

Liite