Seikkailija osaa seurata reseptin ohjeita. Hän tuntee resepteissä käytetyt mittayksiköt.

Valikko

Makea leivonnainen


Tavoite:

Seikkailija osaa seurata reseptin ohjeita. Hän tuntee resepteissä käytetyt mittayksiköt.

Kuvaus:

Seikkailija leipoo makean leivonnaisen. Hän harjoittelee lukemaan itsenäisesti reseptiä ja tulkitsemaan reseptin lyhenteitä. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle tarvittavat leipomisvälineet. Aikuisen tehtävänä on varmistaa, että seikkailijat ymmärtävät lukemansa ja osaavat noudattaa reseptin antamaa ohjetta. Sampo huolehtii, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee reseptin sammolta, ohjeistaa vartiotaan ja jakaa tehtävät.  

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Herkutellessa leivonnaisilla sampo voi herättää keskustelun makeisten ja makeiden leivonnaisten syömisestä. Onko seikkailijoilla kotona sääntöjä sen suhteen, kuinka usein saa syödä herkkuja? Miksi? Mitä mieltä seikkailijat ovat tästä?

Joukkue valmistaa joukkueen nimen tai tunnuksen mukaisen täytekakun. Täytekakun peruspohja onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 2 dl sokeria 4 kpl kananmunia 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Leivitykseen: margariinia tai voita sekä korppujauhoja Kakkuvuoka voidellaan rasvalla ja pinta leivitetään korppujauhoilla. Sokeri ja munat vatkataan kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi kulhossa. Leivinjauhe ja karkeat vehnäjauhot sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan siivilän läpi. Taikina sekoitetaan nopeasti vähillä liikkeillä tasaiseksi ja kaadetaan korppujauhotettuun vuokaan. Kakkua paistetaan 200-asteisen uunin alatasolla 20–30 min riippuen vuoan laakeudesta.

Joukkue valmistaa murotaikinapiirakan. Peruspiirakka onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 100 g voita 1 dl sokeria 1 kananmuna 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta Voi ja sokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi. Joukkoon lisätään vatkaten kananmuna. Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään. Seos käännellään voi-sokerivaahtoon. Taikina painellaan voidellun ja korppujauhotetun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Murotaikinapohjaa kannattaa esipaistaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Joukkue levittää piiraspohjalle haluamansa täytteet (esimerkiksi omena, vadelma tai mustikka) ja paistaa piirakan kypsäksi.

Pullataikina onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 200 g voita 5 dl maitoa 50 g hiivaa 2 dl sokeria 2 rkl kardemummaa 2 tl suolaa 1 kananmuna n. 15 dl vehnäjauhoja Voi sulatetaan mikrossa tai liedellä. Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja joukkoon murennetaan hiiva. Nestettä sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut. Joukkoon sekoitetaan sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Noin puolet jauhoista lisätään desilitra kerrallaan ja taikinaa vatkataan hetken aikaa. Loput jauhoista lisätään taikinaan vähitellen kädellä vaivaten. Loppuvaiheessa lisätään voisula. Noin yksi desilitra jauhoista kannattaa säästää, sillä sen voi lisätä tarvittaessa alustamisen aikana. Taikinaa alustetaan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.Taikinakulho peitetään liinalla ja taikinaa kohotetaan lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Pullataikinasta voi jokainen seikkailija leipoa esimerkiksi itsensä näköisen pullaukkelin, korvapuusteja, voisilmäpullia tai vaikkapa pitkon tulevalle retkelle. Pullia paistetaan 200 asteessa koosta riippuen 8–15 minuuttia

Lisää vinkki

Liite