Seikkailija tuntee suomalaisiin perinneruokiin kuuluvia piirakoita.

Valikko

Perinteisiä piirakoita


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaisiin perinneruokiin kuuluvia piirakoita.

Kuvaus:

Seikkailija leipoo perinteisiä piirakoita ja tutustuu niiden historiaan.  

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot taitoalueet.ruoanlaitto Suomalainen kulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on etukäteen tutustua siihen, mitä perinteisiä piirakoita eri puolella Suomea on. Sampo hankkii tarvittavat ainekset. Hän huolehtii siitä, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi reseptin valinnassa. Sampo ohjaa seikkailijoita oikeiden työskentelytapojen löytämisessä ja reseptin ymmärtämisessä.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta. Vartionjohtaja ohjeistaa vartiotaan. Vartionjohtaja huolehtii siitä, että jokaiselle vartion jäsenelle riittää tekemistä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio leipoo rönttösiä. Rönttöset onnistuvat esimerkiksi seuraavalla reseptillä, jolla syntyy 24 rönttöstä. Kuori: 3 dl kylmää vettä 2 tl suolaa 3 dl vehnäjauhoja 4 dl ruisjauhoja (tai 7 dl ruisjauhoja, jos ei haluta käyttää lainkaan vehnäjauhoja) Marjaperunaseos: 1 kg jauhoisia perunoita 2 dl ruisjauhoja 1 rkl sokeria 0,5 tl suolaa 2–3 dl puolukkasurvosta Taikinan ainekset sekoitetaan keskenään ja taikinasta tehdään möykky. Perunat keitetään kypsäksi. Lämpimät perunat survotaan ja niihin sekoitetaan ruisjauhot. Seoksen päälle ripotellaan jauhoja, astia peitetään kannella ja se jätetään huoneenlämpöön imeltymään 3–4 tunniksi. Seosta hämmennetään silloin tällöin. Imeltynyt seos maustetaan suolalla ja joukkoon lisätään sokeroitu puolukkasurvos. Seoksen annetaan muhia vielä puoli tuntia. Taikina alustetaan ja jaetaan 24 osaan. Palat kaulitaan pyöreiksi kuoriksi, joiden päälle laitetaan perunapuolukkaseosta. Reunat rypytetään karjalanpiirakoiden tapaan. Rönttösiä paistetaan 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Valmiit rönttöset voidellaan voilla ja jäähdytetään hiukan ennen tarjoilua.

Vartio valmistaa karjalanpiirakoita. Internetissä on monia reseptejä piirakoiden valmistamiseen ja videoita, joissa näytetään piirakoiden rypyttäminen. On syytä huomata, että karjalanpiirakat tulee paistaa niin kuumassa uunissa, että leivinpaperi ei kestä sitä.

Lisää vinkki

Liite