Seikkailija leipoo suolaisen leivonnaisen. Hän harjoittelee lukemaan itsenäisesti reseptiä ja tulkitsemaan reseptin lyhenteitä.

Seikkailija osaa seurata reseptin ohjeita. Hän tuntee resepteissä käytetyt mittayksiköt.
Suolainen leivonnainen
Tavoite:
Seikkailija osaa seurata reseptin ohjeita. Hän tuntee resepteissä käytetyt mittayksiköt.
Tiedot


Toteutusvinkit
2021-02-12 04:31:58
Rieska onnistuu esimerkiksi tällä ohjeella: 5 dl maitoa 1 tl suolaa 1 dl vehnäjauhoja 7 dl ohrajauhoja Suola sekoitetaan kylmään maitoon. Jauhot lisätään ensin puuhaarukalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Taikina saa olla pehmeää, mutta leivottavaa. Taikinasta leivotaan kolme pyöreää, noin 1/2 cm paksuista lättyä. Rieskoihin pistellään haarukalla reikiä. Rieskat paistetaan 300 asteen lämmössä noin 5 minuutin ajan. Leivinpaperi ei kestä kyseistä lämpötilaa, vaan rieskat on paistettava uunipellillä. Valmiit rieskat voi kääriä leivinliinan sisään, jotta ne hieman pehmenevät.
2021-02-12 04:31:59
Vartio leipoo sämpylöitä. Erilaisia sämpyläreseptejä löytyy netistä ja leivontakirjoista useita. Yksi perusresepti on seuraava: 5 dl vettä tai maitoa 50 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa 1 tl suolaa ripaus sokeria 10 dl jauhoja 0,5 dl öljyä Neste lämmitetään. Jos käytössä on tuoretta hiivaa, se liotetaan nesteeseen. Lisätään suola ja sokeri. Osa jauhoista sekoitetaan joukkoon ja niiden mukana mahdollinen kuivahiiva. Loput jauhot alustetaan taikinaan ja öljy lisätään loppuvaiheessa. Reseptissä voi käyttää mitä tahansa jauhoja seikkailijoiden makumieltymysten mukaan. Taikinan annetaan kohota puolisen tuntia, jonka jälkeen siitä leivotaan sämpylät. Sämpylöitä paistetaan 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Lisää vinkki