Seikkailija ymmärtää turvavarusteiden merkityksen liikenteessä.

Valikko

Turvavarusteet


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää turvavarusteiden merkityksen liikenteessä.

Kuvaus:

Seikkailija kertaa ja tutustuu erilaisiin liikenteen turvavälineisiin.  

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Turvallisuus
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata siitä, että koloilta sujuu turvallisesti. Hän ohjaa vartionjohtajia johtamaan toimintaa.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikenteessä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tutkimus: Aktiviteetti kannattaa toteuttaa syysaikaan, jolloin illat ovat pimeitä, muttei ole lunta. Seikkailijat kiertävät vartioittain kolmella eri rastilla. Pyörä – Vartio tutustuu sammon pyörään. Onko siinä heijastimia? Entä kelloa? Toimivatko jarrut? Toimivatko valot? Kuinka kauas valo näkyy? Vartio arvioi etäisyyden esim. mittaamalla askelpareja. Onko sammolla kypärä? Onko se oikein säädetty? Miten kypärää voi säätää? Auto – Vartio tutustuu sammon tai jonkun huoltajan autoon. Toimivatko kaikki valot? Myös jarrutusvalo ja vilkku? Mistä saa hätävilkun päälle? Milloin sitä kuuluu käyttää? Löytyykö autosta varoituskolmio? Vartio kokeilee kolmion ottamista esille ja laittamista oikeaan kohtaan, eli vähintään 100 metriä autosta. Löytyykö autosta enisapulaukku? Kävellen – Onko seikkailijoilla heijastimia? Mihin ovat kiinnittäneet ne? Milloin on hyvä käyttää heijastinliiviä? Seikkailijat kokeilevat taskulampun avulla, kuinka kaukaa näkee jalankulkijan, joka käyttää heijastinta ja kulkijan ilman heijastinta. Lähde: DDS

Vartio pitää pyöräilykypäräillan. Seikkailijat säätävät omat kypäränsä sopiviksi. Liikenneturvalta ostettava tai piiritoimistolta lainattava pyöräilykypärätesti kananmunan kanssa sopii hyvin seikkailijoille.

Joukkue menee kololta kauemmaksi vilkasliikenteiseen paikkaan. Joukkue jakautuu vartioihin ja suorittaa liikenteen havainnointia turvallisuuden näkökulmasta. Tarkkailla voi esimerkiksi tukkimiehen kirjanpidon avulla turvavyön tai pyöräilykypärän käyttöä sekä autoilijoiden ja pyöräilijöiden toimintaa suojatiellä tai liikennevaloissa. Vartiot raportoivat tarkkailun tuloksista esimerkiksi lippukuntalehdessä.

Seikkailijat esittävät pantomiimien avulla erilaisia liikenteen turvavarusteita. Pantomiimien avulla voi myös havainnollistaa, mitä seurauksia turvavälineen käyttämättä jättämisellä on. Turvavälineitä ovat muun muassa jarrut, pyöräilykypärä, vilkut ja heijastin. Samalla voidaan tarkastella esimerkiksi suojatietä ja liikennevaloja.

Lisää vinkki

Liite