Seikkailija on kiinnostunut luonnonilmiöistä.

Valikko

Mekaniikka


Tavoite:

Seikkailija on kiinnostunut luonnonilmiöistä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu mekaniikkaan kokemuksellisesti. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo hankkii materiaalit.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontieteilijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartion tehtävänä on rakentaa silta paperista kahden ison kirjan väliin. Kirjojen väli on hyvä olla noin 15 cm. Sillan pitää kestää yhden muovikupin paino. Vartio voi ensin kokeilla eri keinoja itse. Lopuksi sampo voi vinkata paperin taittamisesta siksak-kuvioksi poikittain kirjojen väliin. 

Tähän temppuun tarvitaan kaksi pitkää, sileää keppiä (esim. mopinvartta). Kepit sivellään talkilla. Keppejä pidetään vaakatasossa niin, että jokaisesta kepin päästä pitää kiinni yksi seikkailija. Koska keppejä on kaksi ja jokaisessa kepissä on kaksi päätä, yhteensä siis neljä seikkailijaa pitelee keppejä. Toisen kepin varteen kiinnitetään köysi, joka kierretään molempien keppien ympäri. Viides seikkailija tarttuu köyteen. Neljän kepeistä kiinni pitävän seikkailijan tehtävänä on yrittää vetää kepit kauemmaksi toisistaan samaan aikaan, kun viides seikkailija vetää köydestä.  Onko yksinäinen seikkailija vahvempi kuin neljä muuta? Selitys: Kepit toimivat taljana. 

Vartio heittää erikokoisia ja –painoisia palloja suhteellisen korkealta ja tarkistaa, mikä niistä koskee maata ensin. Ratkaisu: Pallot koskevat maata samanaikaisesti, koska maan vetovoima saa ne putoamaan samalla nopeudella riippumatta niiden painosta.  

Seikkailija laittaa paperin pöydälle ja pöydän päälle mukin, jossa on vettä. Seikkailija yrittää nykäistä paperin pois ilman, että mukista läiskyy vettä. Mukin pitää olla aivan kuiva ulkopuolelta, jotta tämä onnistuisi.

Seikkailija laittaa kortin vesilasin päälle ja kolikon keskelle korttia. Seikkailija yrittää saada kolikon tippumaan vesilasiin vetäisemällä kortin nopeasti pois. 

Lisää vinkki

Liite