Seikkailija tietää sähkön perusperiaatteista.

Valikko

Sähkö


Tavoite:

Seikkailija tietää sähkön perusperiaatteista.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu sähköön.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo hankkii välineet ja johdattelee seikkailijoita pohdintaan kysymyksillä.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet ja materiaalit sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontieteilijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio rakentaa virtapiirin. Vartio saa pariston, lampun ja sähköjohtoja ja vartion tehtävä on keksiä, miten se saa lampun palamaan. 

Seikkailija laittaa hieman suolaa ja hienoksi jauhettua pippuria lautaselle. Seikkailija hieroo villaan kampaa tai muovikynää ja liikuttelee sitä hitaasti lähellä suolaa ja pippuria. Mitä tapahtuu? Ratkaisu: Sekä suola että pippuri tulevat kohti latautunutta kampaa tai kynää, mutta pippuri nousee esineeseen jo hieman pidemmältä etäisyydeltä, koska pippuri on kevyempää.  

Seikkailija hieroo muovikynää villaan. Seikkailija laittaa tennispallon pöydälle tai lattialle ja katsoo, mitä tapahtuu, kun hän vie kynän sitä kohti. Seuraavaksi seikkailija laittaa kaksi pilliä vierekkäin ja kolmannen pillin poikittain näiden päälle. Seikkailija hieroo uudestaan muovikynää villaan ja katsoo, mitä tapahtuu, kun hän vie kynän pilliä kohti.  

Seikkailija hieroo ilmapalloa villapaitaan ja yrittää tämän jälkeen saada ilmapallon tarttumaan seinään. Selitys: Ilmapalloon syntyy staattista sähköä. Koska seinä ja ilmapallo ovat latautuneet eri tavoin, ne vetävät toisiaan puoleensa.  

Lisää vinkki

Liite