Seikkailija tietää, että hyvin iso osa ruoasta tuodaan Suomeen ulkomailta.

Valikko

Ulkomaalainen ruoka


Tavoite:

Seikkailija tietää, että hyvin iso osa ruoasta tuodaan Suomeen ulkomailta.

Kuvaus:

Seikkailijat tutkivat, mistä maista on peräisin kaupasta löytyvä ruoka, jonka jälkeen he valmistavat valitsemilleen maille tyypillisen aterian. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kansainvälisyys taitoalueet.ruoanlaitto Talous
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo jakaa vartioille tehtävät. Sen jälkeen vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarvikkeet ja ohjeet.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Maailmankansalainen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Valmistelut: Vartion johtajat ovat keränneet mysteerilaatikkoon joitakin perusraaka-aineita (esim. tomaatteja, riisiä, kanaa, sitruunaa, mausteita, kermaa, öljyä....). Kerran aikana: Vartion johtajat kertovat ryhmälleen eri maanosien ruokien ominaispiirteitä, jokaisesta jonkun esimerkiksi. Esimerkiksi - Aasialainen ruoka on mausteista ja siinä on paljon vihanneksia - Afrikkalainen ruoka on tulista ja siinä kaikki ainesosat on kypsennetty. Tämän jälkeen vartio jaetaan kolmeen osaan ja vartion johtajat valitsevat maanosan, josta ulkomaalaista ruokaa tulee valmistaa (esim. "Tilaisin Etelä-Amerikkalaisen annoksen"). Vartio valmistaa halutun maan annoksen, joka noudattaa kokoontumisen alussa annettuja kriteereitä. Vartio tarjoilee tekemänsä annoksen johtajilleen, jotka arvoivat sitä ja kertovat kommentteja jokaisesta annoksesta ja niiden onnistumisesta. Lopuksi valitaan voittaja.

Joukkue vierailee kaupassa. Seikkailijat yrittävät vartioittain löytää tuotteita mahdollisimman monesta maasta.

Nepalilainen kana: Ainekset 1 kg brolierinsuikaleita 3 kpl keskikokoisia sipuleita 4 kpl valkosipulin kynsiä 2 cm tuoretta inkiväärä 2 kpl chilipaprikoita 300g esikeitettyjä linssejä 200g maustamatonta jugurttia ruokaöljyä (tai seesamöljyä) 2 tl suolaa 2 rkl paprikajauhetta 1 rkl kurkumaa 1 rkl juustokuminaa 2 tl jauhettua korianteria Silppua sipulit, valkosipuli, inkivääri ja chili pieniksi palasiksi ja kuullota ruokaöljyssä (seesamöljy lisää itämaista aromia) pannulla. Väriä ei ainesten tarvitse saada. Kaada kuullotetut ainekset isoon kattilaan. Lisää jugurtti, linssit ja mausteet. Sekoita. Laita kattila miedolle lämmölle. Paista kanat pannulla kypsiksi. Lisää kypsät kanat kattilaan kastikkeen sekaan. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan. Anna hautua lämpimässä kastikkeessa muutaman minuutin ajan. Tarjoa jasmiini- tai basmatiriisin sekä naan-leivän kanssa.

Eteläaasialainen mangolassi (4-6 hlö): Ainekset: 2 prk säilykemangoa valutettuna (a 425/250 g) 1/2 l maustamatonta jugurttia 1/2 dl sokeria tai maun mukaan 1-2 dl maitoa Valuta mangot ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää muut aineet ja pyöräytä tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman sokeria. Kaada juoma korkeisiin laseihin ja tarjoa heti. Lähde: https://www.hellapoliisi.fi/juomat/mangolassi/

Marokkolainen vihannespata couscousilla: Pata on mausterikas, muttei tulinen. Ainekset: 2 sipulia 2 valkosipulin kynttä 3 chiliä 2 dl vettä 1 tl sambal oelek -maustetahnaa 2 tl kurkumaa 1 tl suolaa 1 ml pippuria 80 g aprikooseja 40 g manteleita 1 purkki kikherneitä öljyä couscousia Vartio kuorii ja silppuaa sipulin ja valkosipulin ja leikkaa chilit pituussuunnassa kahtia poistaen varren ja siemenet. Vartio pilkkoo chilit isoiksi paloiksi ja puristaa mehun sitruunasta. Vartio paistaa sipulia, valkosipulia ja chiliä noin 5 minuuttia. Tämän jälkeen vartio lisää joukkoon sitruunanmehun, veden, sambal oelekin, kurkuman, suolan, pippurin, aprikoosit ja mantelit. Pata saa kiehua noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen vartio lisää kikherneet ja antaa padan kiehua vielä 10 minuuttia. Vartio maustaa padan lopuksi suolalla ja pippurilla. Vartio keittää couscousin pakkauksessa olevan ohjeen mukaan ja tarjoilee sen padan kera. Lähde: DDS

Lisää vinkki

Liite