Seikkailija osaa toimia hautausmaalla.

Valikko

Hautausmaavierailu


Tavoite:

Seikkailija osaa toimia hautausmaalla.

Kuvaus:

Seikkailija vierailee hautausmaalla ja tutustuu siihen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Vierailukohteessa
Taitoalueet Katsomustaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Yhteiskunnallinen vaikuttaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo informoi vanhempia poikkeavasta kokoontumispaikasta ja suunnittelee innostavan, mutta kunnioittavan tavan tutustua hautausmaahan. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja noutaa ohjeet sammolta ja toteuttaa tehtävän yhdessä vartionsa kanssa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohdiskelija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tehtävärata hautausmaalla. Sampo valmistelee etukäteen tehtäväradan hautausmaalle. Tehtävänä voi olla esimerkiksi etsiä erilaisia hautoja (lapsen hauta, Korhosen hauta), hautamuistomerkkejä (metallinen risti, patsas, graniittikivi) tai muita hautausmaan yksityiskohtia (vesipisteet, kierrätyspisteet, sankarihaudat).

Etsintätehtävä hautausmaalla. Hautausmaahan voi tutustua joukkueen kanssa myös ilman opastusta. Vartion tehtävänä on selvittää, onko hautausmaalla sankarihautaa, muualle haudattujen muistelupaikkaa tai kuuluisien henkilöiden hautoja. Missä sijaitsevat vanhimmat haudat ja kuinka vanhoja ne ovat? Onko hautausmaa vielä käytössä? Hautakivissä on myös erilaisia symboleja, joilla on ihan tietty merkitys. Niitä voi etsiä vartion tai joukkueen kanssa ja sitten selvittää, mitä ne tarkoittavat. Tietoa symboleista löytyy internetistä ja esimerkiksi Pentti Lempiäisen kirjoista.

Seikkailijat auttavat esimerkiksi käsiohjelmien jaossa itsenäisyyspäivänä tai puolustusvoimien lippujuhlapäivänä sankarihaudoilla.

Seikkailijat järjestävät talkoot tai osallistuvat talkoisiin hautausmaalla. Apua tarvitaan usein esimerkiksi haravoinnissa, kynttiläjätteiden keräämisessä tai sankarihautojen kivien pesemisessä. Sampo on yhteydessä hautausmaan työntekijään ja sopii etukäteen talkoista.

Sampo kutsuu hautausmaakierrokselle oppaan mukaan ja kertoo hänelle etukäteen illan tavoitteesta ja aiheesta. Kierroksen aikana seikkailijat kuulevat tarinoita paikkakunnan ja hautausmaan historiasta. Samalla opas voi valottaa tämän päivän hautauskäytänteitä.

Lisää vinkki

Liite