Seikkailija osaa valmistaa yksinkertaista ruokaa nuotiolla.

Valikko

Pääruoka nuotiolla


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa yksinkertaista ruokaa nuotiolla.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee käyttämään nuotiota ruuan valmistuksessa ja valmistaa itse oman ruokansa siinä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Tulenteko
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata nuotiohetken turvallisuudesta. Sampo huolehtii erityisruokavalioiden huomioimisesta. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ohjeistaa muita vartion jäseniä ruuanvalmistuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Silakka on edullinen, herkullinen ja ympäristön kannalta vastuullinen ruokavalinta. Halstratut silakat ja perunanyytit foliokuoressa onnistuvat helposti nuotiolla. Resepti löytyy täältä: https://wwf.fi/reseptit/halstratut-silakat-ja-perunanyytit/ Vinkki: WWF

Vartio laittaa ruokaa foliopaketeissa hiilloksessa. Foliossa kypsennettäväksi sopivia aineksia ovat esimerkiksi peruna (voidaan myös keittää ensin puolipehmeäksi), pekoni, makkara, paprika, maissi, tomaatti, purjo tai sipuli. Lisäksi joukkoon voi laittaa juustoraastetta, mausteita, öljyä tai voita. Kaikki leikataan kuutioiksi. Jokainen seikkailija saa noin metrin mittaisen pätkän alumiinifoliota. Folio taitetaan kahtia ja muotoillaan kulhoksi. Kulhon pohjalle kaadetaan hieman öljyä tai voita. Jokainen laittaa pakettiinsa haluamansa ainekset ja maustaa makunsa mukaisesti. Pakkaus suljetaan ja laitetaan hiillokseen. Paketti valmistuu noin 15 minuutissa. Lähde: Scouterna

Nuotiolla voi valmistaa myös monia samoja ruokia kuin trangialla, kunhan keittimen kattilan korvaa nuotiokattilalla. Seikkailijat harjoittelevat rakentamaan kolmijalan. Kolmijalkaan kiinnitetään kattila ja valmistetaan esimerkiksi nakkikeittoa.

Vinkkejä erilaisiin nuotioruokiin löytyy muun muassa seuraavista kirjoista: Olli Aulio: Suuri retkeilykirja; Turkka Aaltonen ja Martti Arkko: Kulkurin keittokirja; Jaakko Heinimäki, Jyrki Yli-Uotila ja Sami Repo: Nuotiokirja – ruokaa ja tarinoita tuleen tuijottajille; Sanni Luomahaara: Korsun keittokirja; Maa- ja metsätalousministeriö: Retkiruokaopas; Nalle Corander: Retkeilijän erätaidot II; Raija Hentman: Herkutellen luonnossa; Pär Nilsson: Retkiruokaa – syö hyvin leirinuotiolla, vaelluksella, piknikillä ja kalassa.

Seikkailijat valmistavat tuhkaperunoita. Kuorimattomat perunat pestään puhtaiksi ja laitetaan kuumaan tuhkaan. Kun perunat tuntuvat pehmeiltä, ne otetaan pois tuhkasta ja avataan päältä. Sisus voidaan syödä pikkulusikalla tai kaapia pois. Tuhkaperunat syödään tavallisimmin pelkän voin kanssa. Perunoiden kypsyminen kestää koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin.

Lisää vinkki

Liite