Seikkailija osaa suunnitella ruokalistan retkelle ja asioida kaupassa yhdessä vartiokavereidensa kanssa.

Valikko

Retken menu


Tavoite:

Seikkailija osaa suunnitella ruokalistan retkelle ja asioida kaupassa yhdessä vartiokavereidensa kanssa.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee retkelle sopivan, mahdolliset ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot huomioivan ruokalistan miettimistä. Seikkailija harjoittelee ostamaan oikean määrän tarvittavia ruoka-aineita retkelle soveltuvassa muodossa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla Vierailukohteessa
Taitoalueet Retkeily taitoalueet.rjen-taidot taitoalueet.ruoanlaitto Talous Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Osaaminen ja ongelmanratkaisu Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata suunnittelua ja ostosten tekemistä. Sampo huolehtii erityisruokavalioiden huomioimisesta. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja johtaa ryhmän toimintaa esimerkiksi jakamalla puheenvuoroja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat etsivät vartioittain reseptejä netistä ja suunnittelevat ostoslistan reseptien pohjalta.

Kun ruokalista on valmis, seikkailijat miettivät yhdessä tai käyvät kaupassa tutkimassa, millaisissa pakkauksissa retkelle suunniteltuja ruoka-aineita myydään. Tarkoitus on huomata, millaiset ratkaisut sopivat retkelle parhaiten (esimerkiksi säilyke vs. tuore tuote).

Keskustellaan siitä, minkälaisia erityisvaatimuksia ruoanlaitossa on retkellä. Huomioidaan ruokien säilyvyys ja se, että pakkaukset ovat retkikäyttöön sopivat ja kevyet kantaa. Mietitään, mitä muita asioita pitää ottaa huomioon ruokalistaa suunniteltaessa. Miten ryhmän jäsenten allergiat ja retken pituus ja rankkuus vaikuttavat? Minkä verran aterioita tarvitaan ja miten ne valmistetaan? Tarvitaanko mukaan jotain erityistarvikkeita, kuten vispilä tai purkinavaaja? Kuinka huomioidaan ruoan terveellisyys ja monipuolisuus retkelläkin? Entä miten ruoan hinta pysyy alhaisena? Pohditaan myös ruuan alkuperää ja ympäristöystävällisyyttä. Jokainen vartio suunnittelee yhden aterian. Vartio laskee siihen tarvittavat aineet. Keskustellaan retken jälkeen siitä, miten ruokalistan suunnittelu onnistui. Tarvikkeet: keittokirjoja, tietokone/tabletti ja nettiyhteys, ruoka-aineiden muunto- ja annostaulukko

Lisää vinkki

Liite