Seikkailija tuntee muinaisten suomalaisten uskomusperinnettä.

Valikko

Entisajan uskomukset


Tavoite:

Seikkailija tuntee muinaisten suomalaisten uskomusperinnettä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu vanhan kansan uskomuksiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Vierailukohteessa
Taitoalueet Katsomustaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Toisten kunnioittaminen Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo selvittää sopivan vierailukohteen tai kutsuu tarvittaessa koloiltaan asiantuntijan vieraaksi. Sampo perehtyy itse tarinoihin ja uskomuksiin ja harjoittelee kertomaan niistä seikkailijoille mielenkiintoisella tavalla.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Savupirtissä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat vierailevat muinaisilla uhrikivillä, muinaishaudalla tai muulla vastaavalla paikalla. Muinaishautoja ja uhrikiviä sijaitsee Suomessa monilla eri paikkakunnilla. Netistä löytyy tietoa tarkemmista sijainneista. Vartio tekee retken johonkin kohteeseen. Monilla tunnetuimmilla paikoilla on tietokylttejä, jotka kertovat lisää aiheesta. Jollei kylttejä ole, sampo voi perehtyä aiheeseen etukäteen ja kertoa historiallisella paikalla seikkailijoille muinaisten suomalaisten kulttuurista.

Taruolentoihin tai muinaisuskontoihin liittyvät kertomukset sopivat hyvin nuotiotarinoiksi. Sampo tai seikkailijat itse vartioittain tutustuvat johonkin hahmoon ja kertovat siitä tarinan muille iltanuotion ääressä.

Seikkailijat leikkaavat lehdestä tai värillisestä paperista paloja ja toteuttavat valitsemansa muinaissuomalaisen taruolennon mosaiikkityönä mustalle paperille.

Seikkailijat vierailevat jollakin paikalla, johon liittyy vanhoja uskomuksia taruolennoista. Paikka voi olla esimerkiksi lähde tai koski, jossa on uskottu asuvan veden haltijoita. Vanhaan linnaan tai saunaan voi liittyä tonttuperinne tai isoon siirtolohkareeseen kertomus jättiläisistä. Sampo valmistelee etukäteen kertomuksen paikkaan liittyvistä uskomuksista tai kutsuu retkelle mukaan taruja tuntevan henkilön.

Lisää vinkki

Liite